Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Március 22. 08:04, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/fotók: facebook.com/RomanekEtelka

Felrakták a Jó Pásztor kápolna toronysisakját – FOTÓK és VIDEÓ

Felrakták a Jó Pásztor kápolna toronysisakját – FOTÓK és VIDEÓ

Helyére emelte egy toronydaru a Jó Pásztor Kápolna felújított huszártornyát csütörtökön.

Tóth Krisztián légifotói és videója:

Már javában tart Zsembery Ákos tervei alapján a belvárosi temető feletti Jó Pásztor Kápolna felújítása, mely egy rendkívül látványos üteméhez érkezett. Csütörtökön 15 órakor a szakemberek daruval a helyére emelték az épület felújított, 9 méter magas huszártornyát.

Az esemény előtt Harmai Gábor atya, a kápolnát kezelő Belvárosi plébánia vezetője elmondta, hogy a több mint 100 éves épület felújításában a legnagyobb anyagi támogató a Magyar Szerencsejáték Zrt.

A munkálat megkoronázásaként, az építők hagyományainak megfelelően egy virágcsokor is felkerült a toronysisakra.

A felújított kápolna nemcsak ismét teljes pompájában lehet majd újra dísze Esztergomnak, de még funkciót is kap, pontosabban visszanyeri az eredetit, és ravatalozó kápolna lesz. A tervek szerint pedig a jövőben lehetőség szerint ott lesznek felravatalozva az elhunytak, méltó környezetben.

A kápolna története
A Jó Pásztor Kápolna építése 1900-ban kezdődött meg. A város egyik legszebb kápolnája Fehér Gyula volt belvárosi plébános kezdeményezésére épült a belvárosi temető fölött a Kálvária-kápolnától nem messze. Elkészülése után alakították át a temető bejáratánál álló régi Jó Pásztor Kápolnát ravatalozó kápolnává.

Felszentelésére 1901. július 17-én került sor a kálváriával együtt. A szertartást Fehér Gyula végezte, de az épület végleges átadása csak 1907. május 28-án történt.
Állapota aztán leromlott, egy időben hajléktalanok szálltak meg benne, a kilencvenes években pedig egy tűzeset során leégett a tetőszerkezete, tornyát ekkor még nem állították helyre. Végül 2018-ban kezdődött meg az épület és a szomszédos kálvária teljes felújítása, melynek során a huszártornyot is újjáépítik. Az épület a munkálatok befejeztével 24 méter magas lesz – írja a wikipedia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.