Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 22. 14:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Feltúrják a budai Várat

Feltúrják a budai Várat

Hétfőn a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elkezdi a budai Vár több útjának felújítását a 16-os buszcsalád útvonalán nyolc ütemben, a munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak.

A BKK szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az első szakasz munkálatai hétfőn indulnak és május 15-ig tartanak, ez idő alatt az Országház utca teljes hosszában a Szentháromság tértől a Kapisztrán térig le lesz zárva, a rácsatlakozó utcák – a Fortuna köz és Kard utca – zsákutcák lesznek a Fortuna utca felől, az autóbuszok és az engedéllyel rendelkező járművek mindkét irányban ezen az útvonalon közlekedhetnek. A Kapisztrán tér és az Úri utca a Nándor utcán keresztül zavartalanul megközelíthető a megszokott rend szerint.

A második ütemben, amely május 16-án kezdődik és a hó végéig tart, a Nádor utcát zárják le teljes hosszában, a járművek a Kard utca – Országház utca útvonalon közlekedhetnek a Szentháromság tér felé, A kard utca egyirányúsítása megfordul, az Országház utca pedig a Kapisztrán tér és a Kard utca közötti szakaszon kétirányú lesz.

A május 23-án kezdődik a harmadik ütem, emiatt várhatóan június 4-ig a Táncsics utca a Bécsi kapu tér felől nehezen lesz megközelíthető, mivel a Bécsi kapu téri torkolatot átépítik. A Bécsi kapun az áthaladás a forgalom jelzőőrös irányítása mellett felváltva egyirányú lesz, a Bécsi kaput pedig május 30-tól június 2-ig teljes keresztmetszetében lezárják. A Széll Kálmán tér felől érkező 16-os, 16A és 116-os autóbuszok a Lovas út torkolatánál elsőbbséget élvezve visszafordulnak. A Szentháromság tér felől érkező autóbuszok a Bécsi kapu tér – Nándor utca – Országház utca útvonalon fordulnak majd vissza.

A felújítás negyedik ütemében június 4 és június 13 között a Dísz téren a Színház utca Szent György utca felőli oldalát lezárják.

Az ötödik ütemben június 14 és június 21 között a Hunyadi János út – Palota út útvonalon a forgalmat jelzőőrök irányítják majd. A Szentháromság tér felé közlekedő autóbuszok a jelenlegi parkolót megkerülik és hajtanak be az Úri utcába. Az Úri utca a Szentháromság utca – Dísz tér között ellenkező irányban lesz egyirányú, a Tárnok utca a Szentháromság tér felől a Dísz tér irányába lesz egyirányú. A Dísz téren visszaforduló buszok a Tárnok utca – Dísz tér – Úri utca– Szentháromság utca – Szentháromság tér útvonalon közlekednek. Ezzel egy időben az Úri utca Dísz tér – Szentháromság utca közötti szakaszán a páratlan oldalán tilos lesz a megállás.

A hatodik ütem június 22-én indul és június 29-éig tart, ekkor a Dísz tér posta felőli oldala épül át. A Duna felőli oldal és a Tárnok utca is kétirányú lesz, a Palota út irányában a be- és kihajtást jelzőőrök segítik, a buszok a Tárnok utca – Dísz tér – Palota út útvonalon közlekednek. A Dísz téren visszaforduló autóbuszok a Dísz teret elhagyva a Színház utca torkolatban fordulnak meg.

A hetedik ütemben június 30-tól július 13-ig a Tárnok utcában folynak a felújítási munkák. Ekkor a Tárnok utca teljes hosszában le lesz zárva, a párhuzamos Úri utca kétirányú lesz a Szentháromság utca – Dísz tér között, így mindkét oldalán megállni tilos lesz érvényben. A 16A jelű autóbusz a Szentháromság téren fordul vissza.

Az utolsó, nyolcadik ütemben, július 14-étől augusztus 1-ig a Fortuna utca is teljes zárás alatt épül át. Ezzel egy időben az Országház utca kétirányú lesz és mindkét oldalon megállási tilalom lesz érvényben. A buszok a Dísz tér felé az eredeti útvonalon járnak, ellenkező irányban a Szentháromság tér – Országház utca – Kard utca – Bécsi kapu tér lesz a terelt útvonal.

Az úttesten kívül megújulnak a járdák és a Dísz téri parkoló is, ennek ideje alatt a megállás és parkolás tiltott lesz. A Fortuna utca járművel nem, csak gyalogosan lesz átjárható.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni