Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Szeptember 10. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Feltúrta az osztrák cég a nemzeti parkunk

Feltúrta az osztrák cég a nemzeti parkunk

Engedély nélkül kezdett nagyüzemi zöldségtermelésbe egy osztrák vállalkozás az Őrségi Nemzeti Park területén.

Egyelőre romániai vendégmunkásokat foglalkoztatnak, de azt tervezik, hogy hamarosan hűtőházat építenek, ahol a helyieknek adnak munkát. A hatóság mostantól fokozottan ellenőrzi a tevékenységüket.

Karalábét és más zöldségféléket termelnek az Őrségi Nemzeti Park területén. A föld egy svájci-magyar állampolgár tulajdonában van, aki összesen 60 hektárt vett meg Kisrákos és Viszák közelében. Az ültetvényt egy osztrák vállalkozás telepítette, s hogy öntözni tudjon, három kutat is fúratott. Azt azonban figyelmen kívül hagyta, hogy a terület a nemzeti park része.

„Az osztrák vállalkozó mindenféle tervdokumentáció és engedély nélkül állt neki a kutak fúrásának, és ezt egy kiemelt oltalom alatt álló, országosan védett természeti területen tette, ami egyidejűleg Natura 2000-es terület is” – mondta el a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Bencsics Attila.

Mivel a kútfúrást a természetvédelmi hatóság felszólítása ellenére sem állították le, most bírságra számíthatnak. De a nagyüzemi gazdálkodáshoz is engedélyt kell kérniük, ennek ugyanis az Őrségben nincsen hagyománya.

Az Őrségi Nemzeti Park szerint vegyszereket is használtak engedély nélkül, és néhány helyen a gyepet is felszántották. Az osztrák vállalkozó magyarországi képviselője ugyan nem nyilatkozott, de azt elmondta: szeretnének egy hűtőházat is építeni, ahol 300 embernek adnának munkát. Hozzátette: amikor elkezdték a termelést, nem tudták, hogy a területek védettek, de hamarosan benyújtanak minden szükséges dokumentumot a hatóságoknak, akik addig is rendszeresen ellenőrzik a tevékenységüket. (lm)

hírTV

Címkék: nemzeti park

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.