Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Február 16. 10:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között

Felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között

Teljes körűen felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között, mintegy tíz kilométer hosszan - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kedden közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a 441-es főút kecskeméti szakaszának jelentős részét négysávosra bővítik, emellett a 445-ös kecskeméti északi elkerülő és a nagykőrösi Téglagyári utca közötti több mint hét kilométeren megerősítik az út burkolatát.

A fejlesztés által a térség településeinek lakói 2024 elejétől gyorsabban és biztonságosabban érhetik el úticéljaikat - közölték.

A kecskeméti nagyberuházások miatt az utóbbi években jelentősen megnövekedett a Kecskemét és Nagykőrös között ingázók száma, ennek hatására leromlott a főút állaga - írták a beruházás indokaként.

Két körforgalmat építenek Nagykőrösön, az egyiket a szakasz elején, az Ady Endre utcai csomópontban, a másikat a Téglagyári utca csomópontjában. A kezdő csomóponttól a kecskeméti Katonatelep határáig mintegy 8 kilométeren megerősítik az aszfaltréteget. A Mathiász János Általános Iskolától a forgalmi sáv kétszer két sávra bővül, és mintegy 3 kilométeren a végcsomópontig négysávosítják majd az utat - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a szakaszon tizenegy - mezőgazdasági és egyéb területek megközelítését szolgáló - útcsatlakozást alakítanak ki oly módon, hogy a 441-es számú főúttól keletre és nyugatra lévő szervizutak, kerékpárutak aszfaltozottak lesznek, míg a keletre lévő mezőgazdasági és egyéb területek megközelítését szolgáló utak a külterületi szakaszon "mechanikai stabilizációval ellátott burkolatot kapnak és aszfaltozott sárrázó burkolattal csatlakoznak a főpálya burkolatához".

A négysávosítás során Katonatelepnél hat jelzőlámpás és három járműosztályozós csomópontot alakítanak ki, illetve egy jelzőlámpával ellátott gyalogátkelőhelyet is létesítenek - írták a közleményben.

Az út szélesítése miatt "elfoglalják" a kerékpárút mostani sávját, ezért annak újjáépítése szükségessé vált. Az új kerékpárút a Téglagyár utcai csomóponttól indul, Katonatelep Gyökér utcáig a nyugati oldalon halad a továbbiakban is, azonban a Gyökér utcánál átkerül az út keleti oldalára - írták.

A katonatelepi buszöblöket is áthelyezik, ezáltal nyolc pár buszöblöt alakítanak ki. Áthelyezik a Peitsik-ér közelében lévő külterületi buszöblöt, amely a helyi tanyák közúti közlekedésének kiszolgálását biztosítja, a buszöböl helyére tengelysúlymérő öblöt alakítanak ki - olvasható a NIF Zrt. közleményében.

A projekt a Térségi közúti beruházások (TKB) program során, magyar forrásból valósul meg - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.