Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Február 17. 09:43, péntek | PR
Forrás: (x)

Fém és bontási törmelékek feldolgozása

Fém és bontási törmelékek feldolgozása

25-30 évvel ezelőtt kevésbé volt jellemző, hogy elavult régi épületeket lebontottak volna. Gyakori megoldás volt a ráépítés, felújítás, bővítés.

Napjainkban hazánkban is egyre elterjedtebb módszer a legkülönfélébb épületek elbontása. Típustól függően igyekeznek elsőként kézi munkával kiüríteni az építményt, valamint a lehető legtöbb hasznosítható berendezést, szerkezeti elemet kiszerelni, eltávolítani. Amikor már csak a szerkezet áll és legfeljebb csak az elavult elektromos valamint gépészeti rendszerek maradnak az épületen akkor jön el a bontógépek ideje.

A gépek

Ezek alapvetően valamilyen önjáró (gumikerekes vagy lánctalpas) rakodógépek, esetleg markolók. Attól függ alkalmazásuk, hogy milyen körülmények között van szükség a segítségükre. Ezt nagyban befolyásolja a bontásra szánt épület típusa, méretei, főleg magassága, az épület szerkezetének anyaga. Nem mindegy tehát, hogy egy családi házat bontunk ami tömör téglából készült, egy megfáradt csarnokot ami lemez és acélgerendákból áll, vagy egy elavult betonbunkert ami talán a legnagyobb kihívás elé állítja a szakembereket.

A szerszámok

Sokféle rakodógép alkalmas bontási és feldolgozási feladatok elvégzésére. Pusztán annak függvénye, hogy milyen fejegységet tudunk használni az emelőkarja végén. Épületbontási feladatokhoz főleg hidraulikus kalapácsot és speciális rakodógép ollókat tudunk illeszteni.

Ezek az ollók is sokfélék lehetnek. Van amelyik csak a hulladék és törmelék rakodására, leemelésére alkalmas. Vannak amelyek ollójukkal precíziós megfogás és forgatási feladatokat látnak el. Megint másokkal betont képesek roppantani, morzsolni és betonvasat vágni. Vagy acélszerkezet bontásakor a gerendákat . darabolni. Ilyenek például a LEFORT cég által gyártott LMS rakodógép ollók.

Hasznosságuk

A rakodógép ollók nem csak az építőipari (illetve bontóipari) vállalkozásokat erősítik, hanem a faipart (erdőgazdálkodás) és a fémhulladék feldolgozó ipart is. Ez utóbbiál meglehetősen gyorsan terjed használatuk. Ugyanis ahogy a mondás tartja: „az idő pénz.” Napjaink piaci versenyében jelentős szerepet játszik egy-egy cég fejlődésénél, hogy milyen gyorsan tudunk feladatokat elvállalni. Munkafolyamatokat elvégezni. Egyrészt, hogy a humán erőforrás – azaz a kezelőszemélyzet - kapacitásait maximalizálni tudjuk, másrészt pedig több munkát, rövidebb határidővel leszünk képesek vállalni.

Egy fémhulladékokat feldolgozó telepen korábban egy szakember a vasszerkezeteket, acélgerendákat kézi beavatkozással – lángvágó segítségével volt csak képest szállítható, feldolgozható méretűre darabolni. Egy korszerű rakodógép olló nemcsak a korábbi munkavégzési idő töredéke alatt képes megoldani a feladatot, de anyagfelhasználás (gáz) nélkül és biztonságosabban (a kezelőszemélyzet biztonságos távolságban helyezkedik el) végzi el azt.

Szerszám választás

Mai piaci körülmények között még mindig sokan a régebbi módszereket a közvetlen emberi erőforrást alkalmazzák a fémhulladék feldolgozásban. A komoly áttörést egy ilyen vállalkozás számára a technológiai fejlesztést tudja meghozni igazán.

A nagymúltú belga anyavállaltú LEFORT cég több mint 70 éve fejleszti szerszámgépeit, és ma is a világ élvonalába tartozik fémhulladék feldolgozógépeivel, berendezéseivel, szerszámaival. Hazai piacon is kiemelkedő részt tölt be. Egyik kiváló és szakmai körökben igen nagy népszerűségnek örvendő szerszámuk a LEFORT LMS rakodógép olló. Különböző vágóerővel is rendelhető, mely egyéni céljainknak leginkább megfelel. Ami pedig garantált, hogy ha később fejleszteni, váltani szeretnénk és az eladó rakodógépünk mellé egy ilyen LEFORT szerszámot kínálunk, hamar megtaláljuk új tulajdonosát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.