Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2024. Május 29. 09:36, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Ferencz Orsolya emlékeztetett: a HUNOR Magyar Űrhajós Programban négy űrhajósjelölttel kezdődött meg a kiképzés.

A kiválasztási folyamatban európai és amerikai szakemberek is segítettek, és végül az a döntés született, hogy Kapu Tibor mehet az űrbe, Cserényi Gyula pedig a tartalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy ő is felkészül, és bármi történik, akár az utolsó pillanatban is be tud lépni, nem kell lefújni a programot - tette hozzá.

Ferencz Orsolya arról is beszélt: véglegesítés alatt áll, hogy milyen kísérleteket végeznek. Az utolsó szót az amerikaiak mondják ki, mert a kísérletekhez szükséges eszközöknek szigorú feltételeknek kell megfelelni például súlyukat, áramigényüket illetően. Anyagtudományi, sugárzásbiológiai, növény- és gyógyszerkísérletek is vannak a palettán, és az űrhajós a magyar diákokkal is kapcsolatba lép az űrből - ismertette.

Az "indítási ablak" az idei év végétől jövő év közepéig van, de a NASA hatásköre meghatározni azt, hogy mikor lesz pontosan az űrutazás. Ezt remélhetőleg heteken belül közlik - tette hozzá Ferencz Orsolya.

A miniszteri biztos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt: az űrhajós programot számos intézmény segítette: a Magyar Honvédség a Gripenekkel, valamint szárazföldi és vízi túlélő kiképzéssel, a Terrorelhárítási Központ izolációs tréninggel, a Semmelweis Egyetem pedig speciális szűrővizsgálatokkal járult hozzá annak sikeréhez.

Címkék: űrhajós, űrkutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több helyen

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nyáriasan meleg idő várható június utolsó hetében

Sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani.