Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 26. 11:07, szerda | Helyi
Forrás: Ferences sajtóközpont

Figuratívtól a nonfiguratívig – Kákonyi a Kákonyiban

Figuratívtól a nonfiguratívig – Kákonyi a Kákonyiban

Kákonyi Asztrik, festőművész kiállítása nyílt meg kedden az esztergomi Kortárs Galériában, ahol a ferences szerzetes, a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörőjének alkotásai tekinthetőek meg.

Kákonyi Asztrik (1923-1990) festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett kortárs galériában, szeptember 25-én 17 órakor. Az alkotó Kalocsán született, ott érettségizett. A rajzolás és a festés már gyermekkorától szenvedélye volt. Autodidakta módon képezte magát. A Műegyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait, majd 1945-ben belépett a ferences rendbe. 1957-ben szerzett teológiai doktorátust, de inkább művészeti témákat oktatott a ferences főiskolán. 1962-től tagja volt az esztergomi egyházművészeti tanácsnak.

Élete folyamán mintegy hetven templomban készített falfreskókat – legismertebb a pilisszentléleki –, táblaképeket, festett üvegablakokat, és tervezett liturgikus tereket, miseruhákat, miseedényeket. A ferences kolostorok számos alkotását őrzik, a most megnyíló esztergomi kiállításon többségében ezek láthatók.

A tárlatot Hidász Ferenc ferences nyitotta meg, közreműködött Horányi László színművész és az esztergomi ferences gimnázium énekkara, Pálmai Árpád vezetésével.

Kákonyi Asztrik a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörője. A kiállításon a mester művészeti fejlődését nyomon követve az első teremben figuratív, többségében ferences témájú alkotásai láthatók, a második teremben fokozatosan teret nyernek a nonfiguratív művek, míg a harmadik teremben már kizárólagosan ezek kaptak helyet. Általában a nonfiguratív alkotásoknak is szakrális a témája” – mondta a Ferences Sajtóközpontnak Keppel Dániel, a galéria vezetője.

A kiállítás az esztergomi ferences gimnáziumban lévő galériában szeptember 25-től november 4-ig látogatható hétfő kivételével naponta 12-18 óra között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT