Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2012. Szeptember 26. 11:07, szerda | Helyi
Forrás: Ferences sajtóközpont

Figuratívtól a nonfiguratívig – Kákonyi a Kákonyiban

Figuratívtól a nonfiguratívig – Kákonyi a Kákonyiban

Kákonyi Asztrik, festőművész kiállítása nyílt meg kedden az esztergomi Kortárs Galériában, ahol a ferences szerzetes, a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörőjének alkotásai tekinthetőek meg.

Kákonyi Asztrik (1923-1990) festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett kortárs galériában, szeptember 25-én 17 órakor. Az alkotó Kalocsán született, ott érettségizett. A rajzolás és a festés már gyermekkorától szenvedélye volt. Autodidakta módon képezte magát. A Műegyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait, majd 1945-ben belépett a ferences rendbe. 1957-ben szerzett teológiai doktorátust, de inkább művészeti témákat oktatott a ferences főiskolán. 1962-től tagja volt az esztergomi egyházművészeti tanácsnak.

Élete folyamán mintegy hetven templomban készített falfreskókat – legismertebb a pilisszentléleki –, táblaképeket, festett üvegablakokat, és tervezett liturgikus tereket, miseruhákat, miseedényeket. A ferences kolostorok számos alkotását őrzik, a most megnyíló esztergomi kiállításon többségében ezek láthatók.

A tárlatot Hidász Ferenc ferences nyitotta meg, közreműködött Horányi László színművész és az esztergomi ferences gimnázium énekkara, Pálmai Árpád vezetésével.

Kákonyi Asztrik a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörője. A kiállításon a mester művészeti fejlődését nyomon követve az első teremben figuratív, többségében ferences témájú alkotásai láthatók, a második teremben fokozatosan teret nyernek a nonfiguratív művek, míg a harmadik teremben már kizárólagosan ezek kaptak helyet. Általában a nonfiguratív alkotásoknak is szakrális a témája” – mondta a Ferences Sajtóközpontnak Keppel Dániel, a galéria vezetője.

A kiállítás az esztergomi ferences gimnáziumban lévő galériában szeptember 25-től november 4-ig látogatható hétfő kivételével naponta 12-18 óra között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.