Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 27. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Figyelmeztetés a Macedóniába utazóknak

Figyelmeztetés a Macedóniába utazóknak

A Macedón vámhatóság színezett ásványi olajfajták felhasználásával kapcsolatos közleményt juttatott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

Amely fontos információkat tartalmaz a Macedóniában tartózkodó, ott gépjárművel közlekedő, valamint a meghatározott ásványolajjal visszaélést elkövető személyekre, gazdálkodókra, illetve az egyes határszakaszokon átlépő gépjárművekre vonatkozóan.

A színezett ásványi olajok felhasználását a szabályozó törvény az alábbi fontos rendelkezéseket tartalmazza:

- A jelölő anyagot tartalmazó ásványi olajok nem használhatóak gépjárművek meghajtásához, illetve egyéb célokra, kivéve fűtésre;
- Tilos kinyerni a jelölő anyagot a színezett ásványi olajokból annak érdekében, hogy alacsonyabb koncentrációt kapjunk, illetve hozzáadni más anyagokat, amelynek eredményeképpen a jelölés meghatározása lehetetlenné válik;
- A törvényben előírt jelölő anyagokat tartalmazó ásványi olajok nem használhatóak el illetve fel gépjárművek meghajtásához;
- Ha a gépjármű ellenőrzését végző hatóság jelölő anyagot tartalmazó ásványi olaj használatát mutatja ki, a tulajdonosnak az üzemanyagtartály mérete 100-szorosának megfelelő mennyiség alapján kivetett jövedéki adót kell megfizetnie.

A szabálysértésekre vonatkozó rendelkezések értelmében a fenti szabályokat megszegőket (az adózót, jogi személyiséggel rendelkező társaságot) 4.000-5.000 euró (vagy azzal egyenértékű macedón dénár) összegű bírsággal sújthatják. Továbbá ezen szabálysértések esetében a jogi személyiséggel rendelkező társaság képviselőjét és az ilyen szabálysértés elkövetésébe bevont természetes személy 500-1000 euró (vagy azzal egyenértékű macedón dénár) összegű bírsággal büntetik. A gépjárművet, amely meghajtásához a színezett ásványi olajokat felhasználták, lefoglalják.

Két éven belül történő ismételt elkövetés esetén a jogi személyiséggel rendelkező társaságot 3-30 napig terjedő időtartamra eltiltják a bejegyzett tevékenységének folytatásától. A jogi személyiséggel rendelkező társaság képviselőjét 3-15 napig terjedő időtartamra eltiltják foglalkozásának, üzleti tevékenységének, illetve feladatának gyakorlásától, a természetes személyt (adózót) 3-15 napig terjedő időtartamra eltiltják üzleti tevékenysége gyakorlásától.

A szabályok betartását a macedón hatóságok fokozottan ellenőrizhetik, ezért a fentiekre tekintettel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kéri a Macedóniába utazókat, hogy fokozott figyelemmel járjanak el az üzemanyagok felhasználását illetően.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni