Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. November 15. 13:51, kedd | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/rondellagaleria.blogspot.hu

Fődíjas az apokalipszis utáni Mária Valéria híd

Fődíjas az apokalipszis utáni Mária Valéria híd

Az idén 125 éves Mária Valéria híd adta az Eurohíd Alapítvány ez évi pályázatának témáját. A minap eredményt is hirdettek a szervezők az alkotók között. A kiállítás pedig megtekinthető a Rondella Galériában.

A 2015 decemberében megfogalmazott pályázati kiírásban felhívást intézett az alapítvány a művészekhez és az alkotó közönséghez egyaránt, hogy készítsenek műveket a Mária Valéria híd; a Duna, mint határfolyó által elválasztott embereket újra összekapcsoló híd; az európaiak közösségét szimbolizáló, a határok felett átívelő híd; valamint Advent lévén, az emberek és a Teremtő közötti kapcsolatot kifejező várakozás hídja témájában és ihletésében. A pályázat összművészeti jellegénél fogva, bármilyen művészeti ágban részt vehettek a pályázók a megmérettetésen, így a képzőművészeti- és irodalmi alkotásokon túl, zenei- és filmanyag is érkezett hozzánk.

A pályázatot szakmai bizottság bírálta el: Kontsek Ildikó művészettörténész, a Keresztény Múzeum igazgatója; Paál Anikó irodalmár; valamint Vida Judit iparművész.

Fikner Piroska: És eljött a hajnal

A kiállítást november 11-én nyitotta meg Paál Anikó. A tárlatmegnyitón egyúttal eredményt is hirdettek a szervezők. A nyertest Péter Csaba köszöntötte, az Eurohíd Alapítvány alapítójának képviselőjeként.

A kiállítás november 27-ig a Rondella Galériában. Ez idő alatt lehetőség van az oda látogató érdeklődőknek arra, hogy közönségszavazatot adjanak le. A közönségszavazat nyertese egy névre szóló plakettet fog kapni az Eurohíd Alapítvány és a Solva Glass Kft. támogatásával.

Idén Temesi Attila: „250 éves Mária Valéria híd” című képe (fent) nyerte el a 40 ezer forintos fődíjat. A zsűrinek nehéz dolga volt a döntésben, így az alkotásokban rejlő eszmeiséget, egyedi ötletet díjazták elsősorban. Temesi Attila képe, mely a kiszáradt Dunát ábrázolja, háttérben az öreg híddal, első látásra meghökkentő ugyan, de mély mondanivalót takar. Megfeneklett hajó, autóroncs, eldobott sörösüveg... Egy elhagyatott, lerombolt város képét vetíti előre a festmény, amelyre már rég nem tekint le az Isten. Minden elveszett, de a híd még áll, szilárdan, rendíthetetlenül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.