Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. Április 19. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/fotók: OXI

Föld alatt marad egyelőre Esztergom páratlan templomromja

Föld alatt marad egyelőre Esztergom páratlan templomromja

Egy tervtanácsi ülést követően tartott sajtótájékoztatót Bánhidy László alpolgármester a Kovácsi városrészben található templomromok további sorsáról a minap.

Valószínűleg Szent István király idejében épült az a templom, amelyre – meglepően jó állapotban – az épülő új vasúti pályaudvarnál bukkantak – írta meg elsőként a hírt az InfoEsztergom.hu még 2016 októberében. A feltárás aztán el is kezdődött egy hónapra rá.

A sajtótájékoztatón Bánhidy László kifejtette: a Kovácsi városrészben található, a megújult vasútállomásnál lévő, 11. században épült templomrom és sírkert országos szinten jelentős régészeti leletegyüttesnek számít.

Hozzátette: a leletegyüttes azért is egyedülálló, mert az ezt a térséget, várost érintő muszlim térhódítás miatt a tárgyalt templomromon kívül semmilyen építészeti emlék nem látható az egykori királyi városból.

„A város szándéka, hogy a romokat felújítást követően a közönség számára is láthatóvá kell tenni” – mondta Bánhidy László. Az alpolgármester kitért arra is, hogy a félbemaradt feltárás jelenleg egy daruval kiemelhető beton fallemez eltávolításával tovább folytatható, a romtemplom rekonstrukciója pedig a későbbiekben megvalósulhat.

Kiemelte, hogy a tervtanácsi ülésen elhangzott, hogy a Kovácsi városrész romtemplom épületét mindenképpen úgy kell bemutatni a közönségnek, hogy abból kitűnjön az eredeti építmény tömege, formája, hangulata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.