Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2013. Október 08. 00:14, kedd | Belföld
Forrás: pannonmedia | Füssy Angéla

Föld alatti titkokat bemutató látogatóközpont épül a tapolcai tavasbarlangnál

Föld alatti titkokat bemutató látogatóközpont épül a tapolcai tavasbarlangnál

A föld alatti titkokat bemutató látogatóközpontot alakítanak ki Tapolcán az ország egyetlen barlangrendszeren végigvezető csónakázó tavánál. A modern, látványos turisztikai célú beruházásra közel 300 millió forint uniós támogatást nyert el a a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az új látogatóközpont alapkövét a múlt hét végén helyezték el az építkezés helyszínén. A kivitelezés ma meg is kezdődött a tavasbarlangnál.

Október elejével bezárta kapuját a látogatók előtt a Tapolcai-tavasbarlang, ugyanis a területen egy európai színvonalú látogató központot építenek. A beruházás keretében a Balaton-felvidék talán legizgalmasabb turisztikai attrakciója tudományos szórakoztató bemutató hellyel, interaktív kiállítással és 3D-s mozival is gazdagodik.

Az ünnepélyes alapkőletételen Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, céljuk egy olyan látogatóközpont létesítése, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló tapolcai-tavasbarlangra épül. A látogatóközpont egyben a 2012 szeptemberében az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózata tagságát is elnyert, az igazgatóság által irányított Bakony–Balaton Geopark nyugati kapujának szerepét is be fogja tölteni. A tavasbarlangot 2014 nyarán nyitják meg újra, a fejlesztésekkel együtt.

Föld alatti titkokat rejt a tavasbarlang

Az új látogatóközpont egy tudományos színvonalú, ugyanakkor korszerűen szórakoztató, ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhellyel, a barlangászat tematikájára épülő interaktív kiállítással, valamint 3D mozival várja majd a turistákat és a város lakóit.

- Mi, akik itt élünk Tapolcán, régóta várunk erre a fejlesztésre – mondta Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. – Amikor a Balatonon elromlott az idő, a látogatók több száz méteres sorokban várták, hogy láthassák ezt a csodát. Ezen túl a várakozás idejét hasznosan, sok új ismeretet szerezve, szórakozva tölthetik, a város és a geopark pedig új létesítménnyel gazdagodik. Az ide látogató diákcsoportok szintén sokkal többérdekes információhoz jutnak a barlanggal kapcsolatban, mint korábban. Érdiné dr. Szekeres Rozália, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztály-vezetője a geopark nemzetközi sikerét emelte ki: a Bakony-Balaton Geopark UNESCO-tól elnyert címe szinte a világörökség címmel vetekszik, és az ezekre a látványosságokra kíváncsi turistákat is vonzani fogja a világ minden tájáról. - A tavasbarlang a város legnagyobb turisztikai erővel bíró intézménye – tette hozzá Császár László, Tapolca polgármestere. – Az önkormányzat egyik stratégiai célja Tapolca és térsége vendégváró vonzerejének bemutatása, ráadásul belvárosunk felújítását is tavaly fejeztük be, így a látogatóközpont megnyitásával az eddigieknél komplexebb szolgáltatást tudunk nyújtani a városba érkezőknek. A látogatóközpontot helyi kivitelező építi, az intézményben pedig helyben élő munkavállalók fognak dolgozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.