Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 01. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Folyik a Malév felszámolása, a vagyon nem lesz elég a hitelezők kielégítésére

Folyik a Malév felszámolása, a vagyon nem lesz elég a hitelezők kielégítésére

Folyik a Malév február 14-én megkezdett felszámolása, a vagyon feltérképezése és a lehetséges források feltárása.

A vizsgálatok jelenlegi szakaszában biztosnak látszik, hogy az összes hitelezői igényre a cég vagyona nem nyújt fedezetet - tájékoztatta a Malév szerdán az MTI-t.

Az írásban kapott tájékoztató úgy fogalmaz: "a vizsgálatok jelenlegi szakaszában az már bizonyos, hogy a cég vagyona, mint azt már korábban is említésre került, várhatóan nem nyújt fedezetet a hitelezői igények teljes körű kielégítésére".

A március első napjaiban esedékes februári bérkifizetés a Malév munkavállalói számára rendben és határidőre megtörténik - hangsúlyozta a Malév.

Az utasok kárigényeinek rendezése a csődtörvényben meghatározott rend szerint folyik. A felszámoló intézet folyamatosan gyűjti az igényeket, nyilvántartásba veszi, majd ezt követően hitelezői kategóriába rendezi és erről hivatalos értesítést küld a bejelentőknek. A Malév-jeggyel rendelkező magánszemélyeknek a repülőjegy vásárlásból, illetve a légi személyszállítási szerződésből eredő igényei - a törvény alapján - a hitelezők kielégítési sorrendjében a negyedik helyen állnak.

A csődtörvény szerint ha a társaság felszámolási vagyona nem fedezi az összes hitelezői igényt, akkor a vagyonból először a felszámolási költséget, majd a zálogjoggal biztosított hitelezői követeléseket, ezt követően pedig a tartásdíj és járadék jellegű követeléseket kell kielégíteni. Az ezután fennmaradó vagyonból - amennyiben ilyen még van - elégítik ki a többi hitelezőt a követeléseik arányában.

A Malév az MTI-nek írásban adott tájékoztatójában emlékeztet arra, hogy a hitelezőknek a felszámolási eljárás kezdetétől számított 40 napon belül kell bejelenteniük a felszámolónak a légitársasággal szembeni követelésüket. A felszámoló a bejelentést nyilvántartásba veszi, majd hitelezői kategóriába sorolja, s erről az eljárásról a hitelezőt minden esetben értesíti.

A felszámolásba került légitársaság ismét felhívja a figyelmet arra, hogy az utazási irodáknál vásárolt repülőjegyek esetében a kárigény benyújtásának határideje március 2., míg a bankkártyával vásárolt repülőjegyek esetében a kártyakibocsátó bank hivatott a vásárlók kárigényét kielégíteni, így ebben az esetben az igényt ide, és nem a légitársasághoz kell benyújtani.

A felszámolás folyamatáról a légitársaság továbbra is rendszeresen tájékoztatást ad honlapján.

A HungaroControlt nem veszélyezteti a Malév leállása

A Malév leállása hátrányosan érinti, de nem veszélyezteti a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. gazdálkodását, stratégiai terveit és fejlesztéseit, mert a forgalom közel 90 százaléka nem a csődbe jutott magyar nemzeti légitársaságtól származott - válaszolta Szőke Katalin, a HungaroControl kommunikációs vezetője az MTI kérdésére.

A Malév a legfontosabb partnere volt az állami tulajdonú HungaroControlnak - jegyezte meg a kommunikációs vezető, hozzáfűzve, hogy a bevételek döntő hányadát a nemzetközi légi forgalom többi szereplőjének díja jelentette eddig is.

A HungaroControl hosszú távon nem számít jelentős bevételkiesésre - tette hozzá.

A HungaroControl nem számít bevételkiesésre azért sem, mert közvetlenül nincs kapcsolatban a légitársaságokkal. A légtérhasználat díját az Eurocontrol közvetítésével kapják meg a többi légiforgalmi szolgálathoz hasonlóan. Ez az európai rendszer bizonyos fokú védettséget nyújt a légi navigációs szolgálatok számára számos külső kockázati tényezővel szemben. Így van ez a Malév leállása miatt is. Egyébként a légtérhasználatban kevéssé érezhető a Malév kiesése, mert a piacára szinte azonnal bevonultak más légitársaságok - magyarázta Szőke Katalin.

A kommunikációs vezető elmondta azt is, hogy a HungaroControl menedzsmentje felkészülten kezeli a Malév kiesével járó helyzetet, és folyamatosan figyelemmel kíséri a Malévval kapcsolatos történéseket.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére