Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2011. Szeptember 17. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Folytatják a csillebérci gyermektábor kapcsán indult pert

Folytatják a csillebérci gyermektábor kapcsán indult pert

Hét év után folytatódik a csillebérci gyermektábor tulajdonjoga kapcsán indult polgári per.

Az úttörőtárbort még 1989-ben az akkori tulajdonos Kommunista Ifjúsági Szövetség ruházta át a Demokratikus Ifjúsági Szövetségre úgy, hogy akkor már nem is létezett. Az állam az ajándékszerződés érvénytelenítését és az eredeti állapot helyreállítását szeretné. Az ebben az ügyben indított per 2000 óta húzódik a különböző jogutódok között.

A legendás csillebérci gyermektábor évtizedekig a Kommunista Ifjúsági Szövetség kezelésében állt. A rendszerváltás előtt ugyan a szervezet feloszlatta a magát, az üdülőket és a hozzá tartozó 4,5 hektáros természetvédelmi területet azonban nem akarta veszni hagyni, így két szerződéssel papírozták le: az egyikben az akkor már nem is létező KISZ, a másikban pedig a jogutódjának szánt DEMISZ ajándékozta oda a tábort a Magyar Úttörők Szövetségének 1989-ben.

Az ajándékozási szerződés érvénytelenítésért 2000-ben indított csatát az állam, és kérte: állítsák vissza az eredeti állapotot. 2004-ben meg is született az erről szóló közbenső ítélet, ám azt újra kellett vizsgálni, kit, milyen mértékben illet a tulajdonjog. Ez az eljárás most hét év után folytatódik.

Az Úttörőszövetség 22 év távlatából már megegyezne és elfogadná az érvénytelenítést, de ezért cserébe anyagi visszatérítést vár az államtól, mert az épületekre – állításuk szerint – jelentős összegeket költöttek.

Gaal Szabolcs, a Magyar Úttörőszövetség jogi képviselője azt mondta: „az elsőrendű alperes kiemelten közhasznú szervezetként az ingatlan sajátjaként történő birtoklása és tulajdonlása mellett rengeteg olyan beruházást végzett az ingatlanon, amelyek az ingatlan fizikai, műszaki állapotát és használati értékét is jelentősen befolyásolták. Véleményem szerint a tulajdonjog törlése mellett ezeknek a beruházásoknak, a rendkívül jelentős értéknövekedő tényezőknek az elszámolásáról gondoskodni kell”.

A tábor területén álló csaknem 100 millió forintot érő vadászházat 1999-ben a volt szocialista képviselőjelölt, Rácz Péter úttörővezér jelentősen nyomott áron, 14,2 millió forintért adta el az unokatestvére cégének. Az ügylet miatt 2007-ben Ráczot jogerősen 1,5 év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, a házat jelenleg is birtokló Bau-Bérc Kft. szerint viszont a tulajdontörlési kereset már elévült.

Az újraindult eljárásban a bíró szerint az alperesek hiányosan nyújtották be kereseteiket, a tárgyalást decemberig elhalasztották. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 30. 11:48, péntek | Belföld

A járdára felhajtva kerülte ki az autóst, a fedélzeti kamera buktatta le

Ismét fedélzeti kamera felvétele alapján indult szabálysértési eljárás egy sofőrrel szemben, aki 2022 augusztusában az előtte haladó autót a menetiránya szerinti jobb oldalról, a járdára felhajtva előzte meg.

2022. Szeptember 30. 08:35, péntek | Belföld

Duna House: átlagosan legalább harminc millió forint szükséges egy ingatlan megvásárlásához

Míg két-három évvel ezelőtt nagy átlagban húsz millió forint elegendő volt egy ingatan megvásárlásához, addig ma már legalább harminc millió forint kell egy átlagos lakás vagy telek megvételéhez a Duna House elemzése szerint.

2022. Szeptember 30. 08:29, péntek | Belföld

Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek

Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.

2022. Szeptember 30. 06:00, péntek | Belföld

Nagyszabású programsorozattal ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünnepelhetünk.