Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2012. Október 03. 08:52, szerda | Helyi
Forrás: mti / fotók: Pilisi Parkerdő

Folytatódik a természetvédelmi fejlesztés a térségben - fotókkal

Folytatódik a természetvédelmi fejlesztés a térségben - fotókkal

Folytatódik a megyében a Pilisi Parkerdő Zrt. a „Parkerdő természetesen” programja, mely keretén belül egyebek közt a pilismaróti Miklós-deák-völgyi vizes élőhelyek rekonstrukciója valósul meg.

A természetvédelmi fejlesztések a megye 11 településének területét érintik a Gerecse és Visegrádi-hegység területén. A munkálatok költsége meghaladja a 231 millió forintot, az összeg teljes egészében Európai Unió támogatásából származik – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Bajna, Pilisszentkereszt és Pilismarót erdészeteinél kitakarítják a kétéltű fajok számára fontos erdei kistavakat, a pilismaróti Miklós-deák-völgyben elbontják a tájat régóta elcsúfító beton gátakat, és helyettük a vízi élőlények mozgását lehetővé tevő vízrendszert építenek ki. A tavak élővilágát információs táblákkal szemléltetik.
A Pilisi Parkerdő Zrt. számára nagy szakmai kihívást jelentő feladat a nem honos, agresszívan terjedő fafajok, mint az észak-amerikai akác és a távol-keleti, tévesen ecetfaként ismert bálványfa visszaszorítása. Ezek a fajok a városok elhanyagolt területei mellett erdőszegélyeken, erdei utak és nyiladékok mentén, sőt az erdősítésekben is megjelentek. Gyors növésükkel az élőhelyekről kiszorítják a természetes fafajtákat és környezetükben az őshonos élőlények sokszínűsége is csökken. Mindemellett az erdészetek sorompókat helyeznek el az illegális hulladéklerakás megakadályozására – olvasható a közleményben.

A terepi munkák október első hetében a Miklós-deák völgyi tavak helyreállításához tartozó földmunkákkal kezdődnek és 2015 áprilisában fejeződik be.

A fejlesztések Bajna, Bajót, Csolnok, Gyermely, Héreg, Nyergesújfalu, Pilismarót, Esztergom, Kesztölc, Pilisszentlélek, Dömös községhatárokat érintik. A „Parkerdő természetesen” projektnek ez a harmadik nyertes pályázata. A főváros környékén mintegy 65 ezer hektár állami erdőt kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. 2008 óta Közép-magyarországi régióban két – már eredményesen lezárt – pályázat keretében végzett élőhely megőrzési és helyreállítási munkákat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 12:18, kedd | Helyi

Személyi változás a Richter Gedeon Nyrt-nél

Bogsch Erik 2024. március 1. napi hatállyal lemondott a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett – közölte a vállalat február 26-án.

2024. Február 11. 00:44, vasárnap | Helyi

Kiscsévpuszta

Esküvő 2024-ben? Még vannak szabad időpontjaink! Találjátok meg álmaitok esküvői helyszínét Kiscsévpusztán!

2024. Február 11. 00:35, vasárnap | Helyi

Legördült a gyártósorról a 4 milliomodik esztergomi Suzuki

4 millió Suzuki 32 év alatt. - adta hírül a gyár.