Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 31. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Franciaországban arányosabbá teszik a választási rendszert és csökkentik a képviselők számát

Franciaországban arányosabbá teszik a választási rendszert és csökkentik a képviselők számát

A francia kormány jövő héten mutatja be a választási kampányban Emmanuel Macron államfő által megígért intézményi reformtervezetet,

amely a parlamenti képviselők számának 30 százalékos csökkentését és a választási rendszer arányosabbá tételét célozza - jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal.

A köztársasági elnök pénteken hivatalában fogadta a nemzetgyűlés kormánypárti elnökét, Francois de Rugyt és a szenátus jobboldali elnökét, Gérard Larcher-t, hogy kompromisszumos javaslat szülessen a reformról. Az egyeztetésen Edouard Philippe miniszterelnök is jelen volt.

"Történtek előrelépések valamennyi témában az Elysée-palotában tartott megbeszélésen, de még nincs megállapodás" a képviselők számának legalább 30 százalékos csökkentéséről - mondták szenátusi források, cáfolva ezzel az elnöki hivatal bejelentését, miszerint megállapodtak a csökkentés arányáról.

A francia alsóházban, a nemzetgyűlésben jelenleg 577 képviselő dolgozik, a szenátusnak 348 tagja van, ami a lakosság arányához viszonyítva az európai átlagnak felel meg.

A négy politikus abban sem tudott megállapodni, hogy milyen arányban tegyék arányosabbá a nemzetgyűlési választás rendszerét.

Az alsóház, az 577 tagú nemzetgyűlés tagjait öt évre, közvetlenül választják egyéni választókörzetekben. A tisztán többségi elvű voksolási rendszer kétfordulós, de a jelölt már az első fordulóban győzhet, ha megszerzi a leadott szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot. A második fordulóba kerüléshez a szavazatok 12,5 százalékának megszerzésére van szükség, és ekkor már a relatív többség is elég a győzelemhez.

A miniszterelnök 10-25 százalék közötti arányban vezetné be a képviselők arányos, azaz pártlistán történő megválasztását annak érdekében, hogy a kisebb pártok jobb parlamenti képviselettel rendelkezzenek. A szenátus elnöke az ellenzéki jobboldalhoz hasonlóan a lehető legkisebb arányt támogatna, míg a nemzetgyűlés kormánypárti elnöke, Emmanuel Macronhoz és a centristákhoz hasonlóan, legalább 25 százalékot javasol.

A kormányfő jövő hét közepén mutatja be a reform legfontosabb javaslatait, amelyek között az is szerepel, hogy ezentúl maximum három egymást követő ciklusban lehetne egy politikus képviselő vagy polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése