Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 05. 15:05, péntek | Belföld
Forrás: mti

Fülemülék éjszakája országos sorozat május végéig várja a közönséget

Fülemülék éjszakája országos sorozat május végéig várja a közönséget

A természetvédők az ország számos pontján, egész májusban várják madármegfigyelő programokkal, madárgyűrűzéssel az érdeklődőket a Fülemülék éjszakája sorozat keretében.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta, hogy nem csak vidéken, de a nagyvárosokban és Budapesten is sok helyen lehet találkozni fülemülékkel, amelyeket egészen közelről, akár 4-5 méteres távolságból is meg lehet figyelni.

A program szerint a települések nagyobb bokros területeire hirdetik meg az eseményeket, és a késő délutáni találkozó után néhány kilométeres sétával "cserkészik be" a madarakat. A programok között sok helyen madárgyűrűzés is szerepel, ilyenkor megpróbálják kézben is bemutatni a fülemüléket.

Orbán Zoltán kiemelte, hogy a hideg tavasz miatt a fülemülék a szokásosnál 2-2,5 héttel később érkeznek, most jönnek az ország területére az első hímek, amelyeket a nőstények csak később követnek.

A szakember elmondta, hogy először a hímek foglalják a területet, majd az átrepülő nőstényeket hangjukkal csalogatják le a biztonságos bokrosokba.

A természetvédő arra is felhívta a figyelmet, hogy a fecskékhez vagy a fülemülékhez hasonló költöző madarak jelenléte a városokban azért is fontos, mert ezek a madarak kiemelt szerepet játszanak a kártékony rovarok elpusztításában is. Egy fecske vagy egy fülemüle Magyarországon való tartózkodása alatt nagyjából egy kilogramm rovart eszik meg, ha jönnek a fiókák, még ennél is többre van szükségük. "Úgy számoljuk, hogy ha az elmúlt 15 évben elveszett 800 ezer - 1 millió fecske Magyarországról, akkor az egy kilogramm rovarral számolva 800 - 1000 tonna rovar megmaradását jelenti" - figyelmeztetett a szakember.

Az ország mintegy 50 helyszínén megrendezett Fülemülék éjszakája részletes programjairól az MME holnapján lehet bővebben tájékozódni.

Címkék: fülemüle, madár, program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.