Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 28. 08:39, vasárnap | Helyi
Forrás: (x)

Garázscégből multibeszállító

Garázscégből multibeszállító

Esztergomi sikertörténet: a két fivér, Schmidt Attila és Schmidt Balázs vezette SPH Plusz Kft családi vállalkozásból nőtte ki magát, ma már egyedi gépeket tervez és gyárt multinacionális cégeknek.

A máig családi tulajdonban működő, de immár félszáz embert foglalkoztató vállalatról, a kezdetekről, nehézségekről, sikerekről, tervekről beszélgettünk Schmidt Balázs ügyvezetővel, tulajdonossal.



A hírekben leginkább a külföldi tulajdonú multinacionális cégekről hallani, magyar kis- és középvállalkozások sikereiről jóval ritkábban esik szó. Pedig nem csak „amerikai álom” a garázscégből kinövő vállalkozás.

Amerikai álomról beszélni túlzás, de tény, hogy az alapoktól kezdtük, pontosabban kezdte el édesapám. A lábatlani papírgyár karbantartás vezetőjeként ledolgozott hosszú évek után a gyár megszűnésekor gyakorlatilag kényszervállalkozásként kezdődött cégünk története. 1997-ben Bt-ként indultunk, majd három évvel később Kft-ként folytattuk, de ekkor még édesapám sem gondolta, hogy hová fejlődhet a vállalkozás. Akkoriban még szó szerint a családi garázsban zajlott a munka, kisebb hidraulika rendszereket javítottak bátyámmal a környező cégeknek, vállalkozásoknak. 2000-ben beköltözött a cég Esztergomba, a bővebb piaci lehetőségek kiaknázása érdekében és ezzel együtt a tevékenységi kör is kibővült. Kialakítottunk egy kisebb forgácsoló hátteret annak érdekében, hogy függetlenítsük magunkat a beszállítók rugalmatlansága alól.



Esztergomban akkor és most is a legtöbb cég számára az autóipari óriáscégekhez történő beszállítás, részmunkafeladatok átvállalása volt a cél. A Magyar Suzuki Zrt-hez közvetlen beszállítóként történő bekerülés pedig hosszú évekre garanciát jelenthet az adott vállalkozásnak.

Családi vállalkozásunk is hasonló utat járt be, 2004-ben éppen a Suzukitól kaptuk az első autóipari munkáinkat, amire akkor is, most is büszkék vagyunk, komoly rangot és referenciát jelent számunkra. 2004-ben megvettük az első CNC marógépünket, amellyel már bonyolultabb geometriájú alkatrészeket is le tudtunk gyártani. Ez egy óriási mérföldkő volt a cég életében, ennek megfelelően 2005-től egyre nagyobb volumenű munkákra kaptunk megbízást, 2006-ban pedig meg tudtunk vásárolni egy 10.000 nm-es telket az ipari parkban. Kizárólagos magyarországi forgalmazói lettünk egy német kenéstechnikai rendszereket tervező és gyártó cégnek, a Woerner-nek, mellyel a kapcsolatunk a mai napig kiváló. Ekkor vásároltuk meg az első 3D-s tervező programunkat, amellyel már elkezdtünk egyedi célgépeket tervezni és gyártani.

Éppen abban az időben történtek jelentős változások Önöknél, amikor Magyarországot is elérte a nemzetközi gazdasági válság, amely az autóipart, ezen keresztül pedig értelemszerűen a beszállítói körüket is erőteljesen érintette.

Természetesen minket sem kerültek el a nehézségek, de a feszes pénzügyi kontrollnak és a hatékonyabb munkaszervezésnek hála, sikerült átvészelnünk ezt az időszakot. Ebben szerepet játszott az is, hogy partneri kapcsolataink tovább bővültek, újabb és újabb lehetőségeket kaptunk komoly német multicégektől. Olyannyira, hogy 2009-ben felállítottuk önálló mérnökcsapatunkat, akik segítségével már komolyabb célgép tervezésére és gyártására voltunk képesek. 2010-2011-re sikerült teljes mértékben visszaállítani a korábbi fejlődési pályára a céget, sőt, onnantól kezdve a korábbinál is komolyabb lendületet sikerült vennünk: ma már 50 fővel tevékenykedünk, melyből 12 fő gépész- és villamos tervező. Forgácsoló gépparkunk négy CNC maróval, egy CNC esztergával, két hagyományos esztergával, egy síkköszörűvel és egy tengelyköszörűvel rendelkezik. Lakatos műhelyünk a legmodernebb hegesztő asztalokkal, hegesztő gépekkel, és egyéb a lakatos ipari tevékenységhez szinte elengedhetetlen gépekkel, mint pl. lángvágóval, lemezollóval, lemezhajlítóval, lemezhengerítővel, profilhajlítóval van felszerelve, amellyel a legmagasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni megrendelőink igényeit.

A fejlődéssel a tevékenységi körök is nyilván bővültek, mivel foglalkozik most pontosan az SPH Plusz Kft?
Cégünk fő tevékenységi köre az egyedi géptervezés és gépgyártás. E mellett foglalkozunk még bérmunkával, gépkarbantartással, gépjavítással, kenéstechnikai rendszerek forgalmazásával, hidraulika tömlő gyártással is.

Milyen folyamatokra, kompetenciákra van szükség egy géptervezéshez? Olyan speciális szerkezetekről van szó, amelyek egy-egy különleges részfeladatot kell, hogy ellássanak.

Az egyedi géptervezés az egyik legösszetettebb és legbonyolultabb gépészeti, de sok esetben inkább úgy fogalmaznék, hogy mechatronikai feladat. Nagyon sok tudásra és tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy az ember „életképes” konstrukciókat hozzon létre.
A géptervezés számomra az egyik legszebb alkotómunka. Az ember a tervező asztal felett kitalálja a konstrukciót és folyamatos iterációs lépésekkel addig módosítja, amíg végül a specifikáció, avagy a megrendelő elvárásai szerinti modell létre nem jön. A 3D-s modell létrejötte után, kezdődhetnek a 2D-s rajzok kidolgozása. Amint elkészültek a rajzok megkezdődik a gyártás. A gyártással párhuzamosan folynak a villamos tervek kidolgozása és a PLC offline program lekészítése. A legyártott munkadarabokat a szerelde szereli össze mérnöki támogatással karöltve.
Mindezen munkafolyamatok természetesen egy ütemterv szerint zajlanak, melyet egy projekt mérnök fog össze, annak érdekében, hogy az egyes folyamatok összehangoltan és hatékonyan működjenek.
A folyamat legszebb pillanatai talán a gép „élesztése”, amikor a PLC programozó feltölti a programot és úgymond, életet lehel a gépbe. Aki igazán elhivatott ebben a szakmában tudja, hogy ez valami olyasmi, mint amikor az embernek gyereke születik. Annak idején az egyetemen az egyik géptervező tanárom Dr. Döbröczöni Ádám professzor Úr mindig azt mondta, hogy: „Ha a géptervezés során nincs meg benned a sikerélmény iránti vágy, akkor ne akarj géptervező lenni!” – a mai napig osztom ezt a gondolatot!



A cég sikerének legújabb jelképe a nemrég épített és felavatott új csarnok, amely nem egyszerűen egy gyártóbázis: a megszokott helyett itt is más utat választottak, olyannyira, hogy az épület elnyerte az „Év háza” díjat is kategóriájában.

Bátran ki merem jelenteni, hogy ez a csarnok jelenleg bármelyik nyugat európai színvonalú csarnokkal szemben megállja a helyét!

2015-ben kezdtük meg a csarnok terveinek kidolgozását Dankó Kristóffal és csapatával, rengeteg módosítás és variáció után 2017 augusztusában kezdődtek el a munkálatok. A kivitelezést a Fischer-Bau Kft. végezte, a belsőépítészettel Varga Anikó és Mattyasovszky Zsolnay Mihály foglalkozott. A cél az volt, hogy a kollégák olyan munkahelyen dolgozhassanak, ahol jól érzik magukat. Természetesen az is fontos szempont, hogy a hozzánk érkező vendégeink, üzleti partnereink kulturált körülmények közé jöjjenek és azt lássák, hogy nem csak az általunk előállított termékek, szolgáltatások színvonala magas, de számunkra az is fontos, hogy milyen körülmények között készülnek el ezek a termékek. Én azt gondolom, ez alapvetően bizalmat gerjeszt még az olyan potenciális üzleti partnerben is, aki egyáltalán nem ismer minket.

Ez hát a jelen, és a lendületüket elnézve legalább ilyen sikeres jövőben is reménykednek. Illetve pontosabban fogalmazva: nem reménykednek, sokkal inkább terveznek.
Igen, talán ez így helyesebb kifejezés: még idén szeretnénk bővíteni a tavaly ünnepélyesen átadott csarnokot. A II-es ütem építkezése, reményeim szerint még májusban elkezdődhet és 2020 tavaszára tervezzük az átadását. Erőforrásainkat és gépeinket is szeretnénk folyamatosan bővíteni. Jelenleg is keresünk gépészmérnököket, villamosmérnököket, CNC forgácsolókat, hegesztőket, lakatosokat, szerszámkészítőket cégünkhöz.
Mindemellett ugyanennyire fontos számunkra, hogy a növekedés ellenére is megmaradjunk családi vállalkozásnak. Minden, amit eddig elértünk saját erőből, mindenféle külső segítség és tőkeinjekció nélkül értük el. Mostanra pedig túl vagyunk az első sikeres generációváltáson is, amivel tapasztalatom szerint nagyon sok magyar családi vállalkozás küszködik. Mi szerencsére ezt az akadályt is sikerrel vettük, s bízom benne, hogy az a filozófia, ami cégünket jellemzi plusz motivációt jelent meglévő és jövőbeni munkatársaink számára is!


Cégfilozófia:
„Ön megfogalmazza a feladatokat és mi komplett megoldásokat kínálunk Önnek a mechanikától a hidraulikus, pneumatikus, elektromos vezérléstechnika területén át, a mérnöki tervezés és a szervízszolgáltatást is beleértve! Természetesen tervezési munkánk során lehetőséget biztosítunk egyéni konzultációra is, így Ön nyomon követheti, hogy az elvárásainak legjobban megfelelő gép születhessen meg cégünknél!”

/SZPONZORÁLT TARTALOM/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.