Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Február 06. 08:14, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Gluténmentes étkezés: milyen szabályokra ügyeljünk?

Gluténmentes étkezés: milyen szabályokra ügyeljünk?

Nem bonyolítsuk túl!

Vannak olyan alapvető szabályok, amit azoknak, akik allergiásak a gluténra, a saját érdekükben érdemes betartani. Ennek elsődleges formája, hogy kerülik a búza bármilyen formáját, ez azt jelenti, hogy az árpa, a rozs, a búza (legyen az tönköly vagy sem) semmiképpen se legyen része az étrendnek! A gluténmentes étkezés során az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a zab fogyasztható-e? Célszerű a gluténmentes változatot választani ebből is, mert létezik ilyen, ami azoknak, akik tolerálják, nagyon is hasznára válhat, tekintettel a magas rosttartalomra. A kukorica, a rizs és burgonya mellett kifejezetten üdítő lehet, ha néha valamilyen formában zabot is fogyasztunk. De hogy a címben szereplő szabályokra térjünk, nagyon fontos, hogy minden alkalommal, amikor valamilyen előre elkészített ételt, illetve finomított terméket választunk, olvassuk el az összetevőinek listáját, és ezt abban az esetben is tegyük meg, ha rendszeres fogyasztói vagyunk az adott árunak. Hogy miért? Talán már találkoztunk azzal a kellemetlen élménnyel,maikor egy szeretett termék összetevőit egyik pillanatról a másikra módosították, és így kiesett a vásárolható dolgok listájáról. Ez bármikor megeshet, jobb az elővigyázatosság!

Mi a teendő, ha a háztartásban nem csak gluténmentes termékek vannak? Abban az esetben, ha a családban csak egy valakit érint ez a probléma, akkor sem kell a feje tetejére fordítani az otthonunkat. Jó ha tudjuk, az alapos mosogatás sokat segíthet, de a legjobb megoldás, ha szeparáljuk az összetevőket. Lehetőség szerint a gluténos termékek mindig inkább a mentesek alatt helyezkedjenek el, hogy ne szennyezhessék be őket. A konyhai eszközöket pedig éppúgy érdemes szeparálni, mint a húsevő-vegetáriánus háztartásokban, azaz amelyik eszközzel a mentes ételek készülnek, jobb, ha külön vannak, ezzel is elkerülve az előbb említett problémát.

A cölikália betegsége nem kell, hogy egyet jelentsen a finom ételekről való lemondással. Rengeteg gluténmentes termék létezik már,amik közül válogathatunk, akár házhoz is rendelhetjük őket, ezzel is lecsökkentve a kellemetlenségek sorát. Ha szeretnénk inkább az otthonunk kényelméből, a legpuhább fotelunkba süppedve olvasgatni az összetevőket, arra is van megoldás, ráadásul cipelés nélkül néhány órán belül az ajtónkig szállítják a kiválasztott termékeket. De visszatérve a változatos étkezésre. Ha valaki csak a glutént kerüli, ugyan bizonyos készételekről le kell, hogy mondjon, de alapvetően a hús, a tojás, a tejtermékek mind mentesek, ahogy a zöldségek és a gyümölcsök is. Arról nem is beszélve, hogy az édességek sem feltétlenül búzából készülnek. Ezt jobb tudatosítani, mielőtt azt éreznénk, a világtól elzárva kell folytatni életünket, ha gluténmentes diétára kell adnunk a fejünket. Ez közel sem igaz! Gondoljunk erre a rossz mellett lehetőségként is, hiszen jóval sokszínűbben főzhetünk majd mind korábban, arról nem is szólva, hogy felfedezhetjük a kukoricaliszt édeskés ízének előnyeit, ahogy a rizsliszt különleges felhasználási módjait. Ha pedig az italokról van szó, ugyan a sörök java tiltólistára kerül, de bőséggel akadnak ma már olyan változatok is, amik beférnek a diétába, így a sok szabály betartása mellett néha kiereszthetünk kicsit, hiszen erről sem kell lemondani!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.