Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2011. November 18. 14:09, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Grafológiai nyomozás: miről árulkodik kézírásunk?

Grafológiai nyomozás: miről árulkodik kézírásunk?

Az emberi agy működésének egyik legbonyolultabb formája a kézírás.

A személyiségjegyek meghatározása mellett a pszichiátriai grafológia elemzései gyorsan és megbízhatóan reagálnak olyan esetben is, amikor a változások valós tünetei még egyáltalán nem jelentkeztek – a Rádió Orient műsorában Agárdi Tamás, a Grafológiai Intézet elnöke mutatta be a napjainkban felfelé ívelő grafológia tudományát.

A grafológia az emberek kézírásából következtet azok személyiségjegyeire, jellemére. A tudomány napjainkban felfelé ívelő ágban van, egyre bonyolultabbá és összetettebbé válik. A kézírás mellett a grafológusok már a rajzokat, firkákat és graffitiket is vizsgálják, sőt az igazságszolgáltatásban már grafometriás hazugságvizsgálat is létezik – foglalta össze az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában a grafológia fejlődését Agárdi Tamás, a Grafológiai Intézet megalapítója, elnöke.

A Grafológiai Intézet megalakulása kapcsolatban állt a grafológiai elemzésekre való igény növekedésével. 'Az egyesületi forma már kevésnek bizonyult az igények teljesítéséhez. Az intézet kezdetben az oktatásra helyezte a hangsúlyt, azonban napjainkra a kutatás és a grafológiai szakértés került előtérbe' – emelte ki a Rádió Orient vendége, majd hozzátette a naprakész, jó felkészültségű, egy évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégák száma 80 és 100 között mozog.

A grafológusok főként azt vizsgálják, hogy az adott ember kézírása miben tér el az iskolában tanult sztenderdtől. 'Azonban fontos megemlíteni, hogy egy jel nem jel. Egy elem csupán elindítja a gondolkodást, a végső diagnózishoz több tényezőt kell keresni. Ez időben a tízperces gyorsdiagnosztika és a 2-4 hetes szakértői munka között mozoghat' – hangsúlyozta a Grafológiai Intézet elnöke.

Az igazságszolgáltatás sarkalatos része, hogy a tanú állítása mennyiben felel meg a valóságnak. A kézírás döntően az agy és a pszichikum állapotát tükrözi, így az igazságügyi szakértés során előszeretettel kérik ki grafológusok véleményét. ' A komputeres grafometria digitalizálja a kézírást, egzakt adatokat biztosít, így az intuíciót megfelelő keretek közé tudja szorítani. A grafometrikus hazugságvizsgálat döntően a büntetőeljárásban hasznos, a gyanúsítottat, a vádlottat, de akár a sértettet és a tanúkat és alávethetik az elemzésnek' – beszélt a vendég a kriminalisztikai grafológiáról.

A tudomány egyik fontos ága a pszichiátriai grafológia. 'Az emberi agy működésének egyik legbonyolultabb formája a kézírás. Gyorsan és megbízhatóan reagál olyan esetben is, amikor a változások valós tünetei még egyáltalán nem jelentkeztek. Munkánk során skálákba, szindrómákba rendeződve dolgozunk. A grafológia olyan mint egy nyomozás, melyben egyre több kapaszkodó meglelése vezet el a végső kórképhez' – emelte ki Agárdi Tamás.

'A dolgozóknak minden munkahelyen meg kell felelniük az adott körülményeknek. A megbízó döntése, hogy mennyit áldoz alkalmazottainak kiválasztására' – hangsúlyozta a vendég, majd hozzátette a közigazgatásban többnyire jegyzőválasztás, pályáztatások alkalmával élnek a grafológia nyújtotta lehetőségekkel.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy a tartalom mennyiben befolyásolja a grafológiai jellemzést, továbbá hogyan is zajlik egy grafológiai vizsgálat, hallgassa a Rádió Orientet! www.orientpress.hu

OrientPress Hírügynökség

Címkék: Grafológiai, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 18:28, csütörtök | Belföld

Comic Con őrület Budapesten: Rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese.

2024. Május 23. 18:01, csütörtök | Belföld

Újraválasztották a 12 éve hivatalban lévő IPOSZ elnököt, Németh Lászlót

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ma tartotta meg XLII. Tisztújító Közgyűlését, ahol titkos szavazás keretében döntöttek a következő tisztségviselőkről.

2024. Május 23. 15:23, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország jól példázza, hogy milyen előnyökkel jár a kelet-nyugati együttműködés

Magyarország kiváló példája annak, hogy milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés, és hazánk ebben a folyamatban a jövőben is szeretne az élen járni

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a