Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 25. 13:05, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így fürdőzzünk medencében, és így ne

Így fürdőzzünk medencében, és így ne

Kevesebb medencés fürdőhely üzemel az idén - közölte az ANTSZ. Folyamatosak az ellenőrzések, a pezsgőmedencékkel komoly problémák is előfordulnak. Visszatérő probléma volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de kémiai biztonsági és vegyszertárolási hiányosságokra, az üzemnaplóval kapcsolatos szabálytalanságokra is fény derült.

Elkészült az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szezon eleji összesítése a medencés fürdőhelyekről. A május végéig beérkezett adatok szerint a strandok döntő többsége szabályosan működött. Az üzemeltetők kötelessége az úgynevezett önellenőrzés, emellett a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek hatósági ellenőrzéseket végeznek. A vizsgálatok során törekednek arra, hogy a fürdőhelyeket a legnagyobb terhelés idején ellenőrizzék, vagyis akkor, amikor sok a vendég.

Megérkezett a kánikula: a szezonálisan üzemelő medencék, illetve medencés fürdők többsége kinyitott. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése alapján a korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, 548 db medencés közfürdő üzemel az idén, ebből 321 db fürdő csak szezonális jelleggel működik. A fürdők felét már az idény előtt ellenőrizték, a június második felében nyitó egységek esetében pedig jelenleg is zajlanak a vizsgálatok.

Az esetek 75 százalékában az üzemeltetők megfeleltek a közegészségügyi előírásoknak, az egységek 11 százalékánál azonban egyszerre több kifogásolnivalót is találtak a felügyelők. Visszatérő probléma volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de kémiai biztonsági és vegyszertárolási hiányosságokra, az üzemnaplóval kapcsolatos szabálytalanságokra is fény derült. A medencevíz bakteriológiai vizsgálatai alapján az előző évekhez hasonlóan az idén is az ún. töltő-ürítő medencék esetében volt rosszabb a minőség. Míg a töltő-ürítő medencék 62%-a, addig vízforgatós medencék 71 százaléka kapott megfelelő minősítést. Fontos megjegyezni, hogy a létesítmények többsége ma már az utóbbi, korszerűbb technológiát alkalmazza.

Az ellenőrzött szabadtéri medencéknél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat általában elvégezték (gépészeti berendezések felülvizsgálata, gépházak rendbetétele, szükséges festési, mázolási munkák elvégzése, szűrőrácsok pótlása, cseréje, vizes helyiségek felújítása, csempe- és burkolathiányok megszüntetése, parkosított területek és közlekedő utak rendbetétele). Az úszómesteri felügyelet a tapasztalatok szerint a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő. Az előző évekhez képest több helyen terveznek éjszakai fürdőzést. Ezeknél az egységeknél azt is vizsgálják, hogy megoldott-e a medencék megvilágítása, illetve külön figyelnek a folyamatos uszodamesteri felügyelet meglétére.

Az ellenőrzések során komoly hiányosságokat tapasztaltak a pezsgőmedencék üzemeltetésével kapcsolatosan. Előfordul, hogy hétvégéken a medencék kapacitását lényegesen túllépik, az üzemeltetési szabályzatban jóváhagyott terhelési értékeket nem tartják be. A nem megfelelő üzemeltetés Legionella fertőzéshez is vezethet. Arra is akadt példa, hogy súlyos szabálysértés miatt fürdőt kellett bezáratni.

Az ellenőrzésekről minden esetben jegyzőkönyv készül, ha kifogást találnak, azt ebben rögzítik. Egyúttal felszólítják az üzemeltetőt a hiányosságok pótlására, melyet a tapasztalatok szerint a vállalt határidőre általában orvosolnak is. A megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek szükséges esetben utóellenőrzést végeznek.

A medencék tisztaságának megőrzéséhez a vendégek is nagyban hozzájárulhatnak azzal, ha – a szabályoknak megfelelően – fürdőzés előtt minden esetben lezuhanyoznak és használják a lábmosót. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa. A szülők fordítsanak gondot gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül. Felhevült testtel senki se ugorjon a vízbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.