Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2021. Április 04. 21:25, vasárnap | Helyi
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Gyarmatpuszta és a kápolna, ahol az Ördöglovas, Sándor Móric alussza örök álmát

Gyarmatpuszta és a kápolna, ahol az Ördöglovas, Sándor Móric alussza örök álmát

Gyarmatpuszta lett a végső nyughelye a nyughatatlan grófnak, Sándor Móricnak.
A megyei önkormányzat filmje gyarmatpusztai Sándor-Metternich Temetkezési Kápolnát mutatja be.

Az Ördöglovas, Sándor Móric annak a Sándor Menyhértnek a dédunokája, aki Esztergomban telepedett le és befolyásos egyházi kapcsolata révén Esztergom vármegye alispánja lett, s 1716-ban bárói diplomát kapott.

Az alispán Esztergomban a Jókai utca 1. szám alatt, a Bottyán János utca, és a IV. Béla király utca találkozásánál 1718-ban vásárolt meg családja számára egy nagyobbacska vályogból készült házat, amelyet fia, Mihály bővitettetett ki.

Ez volt a gróf Sándor család Esztergom megyeszékhelyi lakása, az ún. Sándor -palota, ami 1806-ig maradt a család tulajdonában.
Az Ördöglovas egy esztendős volt, amikor apja, Sándor Vince eladta az esztergomi házat. A család ezt követően Budán és Bajnán rendezkedett be, de voltak kisebb birtokaik is, például Gyarmatpusztán.

Móricz gróf, császári és királyi kamarás hírhedt volt vakmerő tetteiről, emellett európai hírű lovasnak, vadásznak és úszónak tartották. Metternich kancellár lányát, Leontine Adelheid Maria Pauline-t vette feleségül, akitől egyetlen lánya született. Fiú utód nélkül hunyt el 1878-ban, így - férfi ágon - kihalt a neves Sándor család grófi ága.

A megyei önkormányzat által közzétett filmben megismerhetjük a ma Gyermelyhez tartozó Gyarmatpusztát. A hely érdekessége a volt Sándor-Metternich-uradalomban található vadaspark, az 1850-ben épült vadászkastély és a valamivel későbbi katolikus kápolna. Az épületegyüttest kétezer, a XIX. században ültetett vadgesztenyefa veszi körül.

A kápolna kriptájába temették el Sándor Móric grófot és feleségét, a kápolna mögötti kriptában pedig – gazdájának akarata szerint – kedvenc lovát, Tatárt helyezték el.
A volt uradalmi birtok a halastóval, kastéllyal, parkkal és a felettük sötétlő, fenyvesekkel borított, Gyarmat-heggyel a Gerecse egyik legfestőibb tája.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 16:43, csütörtök | Helyi

Technológiai korszerűsítés megvalósítása a C-SPED 84 Kft.-nél

C-SPED 84 Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 120,32 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesült.

2022. Szeptember 28. 08:36, szerda | Helyi

A Grand Hotel Esztergom csapatába Recepcióst keresünk!

A szálloda – a Continental Group üzemeltetésében – a város központjában épült, a Mária Valéria hídra felvezető Táncsics utcában, a Prímás-szigeten.

2022. Szeptember 26. 09:17, hétfő | Helyi

Már Esztergomban és környékén is házhoz szállít a Tesco