Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2022. Január 25. 14:36, kedd | Helyi
Forrás: KEMHESZ

Gyérítik a kormoránokat a Dunán

Gyérítik a kormoránokat a Dunán

Megkezdte a kormoránok gyérítését a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. A társaság 100 madár kilövésére kapott engedélyt.

A KEMHESZ a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon kezdte meg kormoránok gyérítését. A jelenlegi fagyos idő segíti a madarak gyérítését, mert a kisebb vízfolyások és tavak befagytak, így a kormoránok a Dunára szorultak.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, hogy a horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása.

Télen közel 2000 kormorán zsákmányolja folyamatosan a halat a Dunából A boncolások tapasztalatai szerint egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik, a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon.

A kormorán, vagy kárókatona egy régebbi korszákból fennmaradt madárfaj. Tollát nem tudja vízhatlanná tenni, testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Válogatás nélkül megesznek mindent és csoportosan vadásznak. Szétverik és megsebesítik a vermelő, lenyugodott állományokat, egy elfogyasztott halra három pusztulás jut. Közben tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat.

A hatvanas években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40.000 darab jelenik meg a magyar vizeken és rendkívül nagy kárt okoznak a halak elfogyasztásával és megsebesítésével - mondta el Schmidt Kovács Bence, a szövetség szakmai igazgatója.

Fotók:KEMHESZ és Sinkó Lajos - Győri Fotóklub

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 25. 10:14, szerda | Helyi

Az év legnagyobb ismert aszteroidája száguld el a Föld mellett pénteken

A potenciálisan veszélyes kategóriába tartozik, de becsapódástól nem kell tartanunk.

2022. Május 25. 09:57, szerda | Helyi

Megcsípett egy darázs, mit tegyek? Ezeket használja!

Darázs- és méhcsípés kezelése házilag is megoldható. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket, viszketést duzzanatot? Sokszor felesleges készítményeket javasolnak. Tények és tévhitek.

2022. Május 25. 09:48, szerda | Helyi

2023 év elejére készülhet el Esztergom új piaca

A TOP-1.1.3-16-K01-2017-00001 azonosító számú „Esztergom, városi piac kialakítása” című projekthez kapcsolódóan az épülő városi piac sajtónyilvános helyszíni bejárását tartották meg május 24-én, kedden.

2022. Május 24. 15:06, kedd | Helyi

Magyar Kémiaoktatásért Díj 2022

Általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő kémiatanárok részére ír ki pályázatot a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma.