Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. December 03. 08:12, kedd | Helyi
Forrás: hidlap.hu

Gyermekkórházat Esztergomnak!

Gyermekkórházat Esztergomnak!

Az új esztergomi gyermekosztály elindulása szakmai és financiális kérdés, amelyhez minden támogatást megpróbálunk megszerezni – jelentette ki Völner Pál államtitkár Esztergomban.

A Kaleidoszkóp Ház emeleti termében tartották múlt szombaton a Gyermekkórházat Esztergomnak civil támogatói csoport jótékonysági estjét, amely már e tájékoztató rendezvény keretén belül megtette az első lépéseket a gyermekosztályért: a belépőjegyekből befolyt összeg mellett a támogatói adományok is az új gyerekosztály létrehozását segítik.

Fekete Diána főszervező megnyitó beszédében elmondta: civil támogatói csoportjuk azért alakult meg, hogy minden elérhető csatornán felhívják a figyelmet az esztergomi Vaszary Kolos Kórház gyermekosztályának hiányára. A Gyermekkórházat Esztergomnak törekvés a Facebookon indult, de ma már a virtuális téren túl is létezik és tevékenykedik, rövid távú célként egy, a kórházban kialakítandó gyógytornaterem létrejöttét tűzték ki, amelyhez a Vaszary Kolos Kórház alapítvány is segítséget nyújt.

Kanász Gábor az esztergomi kórház főorvosa köszöntőjében röviden vázolta a gyermekosztály történetét. Ebből kiderült, hogy az osztály 2007-ben a nem elégséges számú ellátandó gyermek és a gyermekorvos hiánya miatt megszűnt, a feladatot a felszereltségben és szakemberek terén is jobban ellátott tatabányai kórház vette át. Később az intézmények állami tulajdonba vétele után a változások nem kedveztek a helyi gyermekellátásnak, mivel Balassagyarmatra, illetve Kistarcsára kellett az esztergomi gyerekbetegeket szállítani, ami indokolatlanul nagy távolságokat jelentett.

Gyermekkórházat Esztergomnak!

Az igazgató azzal folytatta, hogy a Vaszary kórház új, sürgősségi osztályának átadása után nyílt lehetőség arra, hogy a 24 órás ellátó ügyeleten gyermekgyógyászat is legyen. E ponton emelte ki Kanász Gábor, a jelenlévő Völner Pál államtitkár szerepét az ügyben, aki személyesen szorgalmazta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnál az esztergomi helyzet optimalizálását, vagyis, hogy ne kelljen a beteg esztergomi gyerekeket a fent jelzett távolságokra utaztatni, hanem csupán Budapestre kelljen menni az ellátásért. Kanász Gábor azt hangsúlyozta, hogy az esztergomi kórház gyermekosztályának létrejöttét számos tényező befolyásolja, az elmúlt időszakban történt regionális változások épp úgy beleszólhatnak ebbe a folyamatba, mint a beteglétszám alapján történő igények és az egészségügy- szervezési lehetőségek.

Völner Pál államtitkár elsőként -a civil kezdeményezést üdvözölte, majd emlékeztetett arra, hogy az állami átvétel idején egy bürokrata döntés miatt alakult ki az az áldatlan állapot, hogy az esztergomi gyerekbetegeket az idézett nagy távolságokra kellett szállítani. Ráadásul úgy, hogy a dunai átkelés hiánya miatt Balassagyarmatra is Budapesten keresztül tudtak csak a mentőautók közlekedni. "Ez a tarthatatlan állapot Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral való megbeszélések nyomán változhatott meg" - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a központi intézkedések nem lettek volna elég hatásosak, ha a Vaszary Kolos Kórház sürgősségi osztályának érintett dolgozói nem állnak ki az esetek ellátásáért.

Gyermekkórházat Esztergomnak!

Völner Pál azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a havi szinten felmerülő egy-két eset generál-e annyi feladatot, hogy az esztergomi gyermekosztály újrainduljon, szakmai, illetve financiális kérdés, így ebben nincs lehetősége állást foglalni, de ahogy korábban sikerült az illetékes szakállamtitkárral egyeztetni az ügyben, úgy a továbbiakban is minden fórumon képviselni fogja az esztergomi kezdeményezést. Végezetül az államtitkár annak a reményének adott hangot, hogy Esztergom teljes adósságának állami átvállalása ismeretében, a kórház adósságának visszarendezését a majdani új esztergomi önkormányzat remélhetőleg erkölcsi kötelezettségének érzi majd megtenni.

A fent idézett összefogás, Gyermekkórházat Esztergomnak! néven nyílt csoportot hozott létre a Facebookon, melyen december 2-án jelezték, hogy a november 30-ai jótékonysági esten 35 ezer forintot fizettek be a jószívű adományozók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.