Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Február 02. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyógyszer lehet a sörből?

Gyógyszer lehet a sörből?

A sör pikáns ízét a komló adja, de ez az összetevő talán többre is képes, minthogy megfelelő ízűvé tegye a kedvelt italt. Egy új kutatás szerint a komlóban található keserű kémiai összetevőt gyógyszerek alapanyagaként is lehetne használni - írja a Fox News. Mielőtt azonban túl lelkes lenne, ez nem ok arra, hogy napi 2-3 üveg sört megigyon.

A komló humulone nevű összetevője, ami egy alfasav adja a sör jellegzetes keserű ízét. Az izolált humulone-t és származékait azonban különböző egészségügyi gyógymódokra is fel szokták írni.

A potenciális új gyógyszereket fel lehetne használni a cukorbetegség, a gyulladás, és bizonyos típusú rákos megbetegedések kezelésére.

A kutatók feltérképezték a humulone alakzatát úgynevezett röntgenkrisztallográfiás vizsgálattal. Azt találták, hogy a molekulák a sörfőzési eljárás alatt átrendeződnek úgy, hogy egy öt szénatomos gyűrűt alkotnak hat helyett.

Az eljárás feltérképezése során a kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy melyik molekula kapcsolható össze a sör jellegzetes keserű ízével és ez segít megállapítani, hogy az atomok mely elrendezése a leghatásosabb betegségek kezelésére. Ez azért fontos, mert néhány vegyület konkrét betegségekre hat, míg más, eltérő elrendezés hatástalan.

A kutatók az eredményeket arra használják, hogy kitalálják, hogyan kombinálják a molekulákat más vegyi anyagokkal, hogy megtalálják például a cukorbetegség megfelelő ellenszerét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.