Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 15. 21:24, kedd | PR

Gyökérkezelés fájdalommentesen: lehetséges!

Gyökérkezelés fájdalommentesen: lehetséges!

A legtöbb ember fél a fogorvostól, a gyökérkezelésnek pedig különösen félelmetes híre van, köszönhetően a korábban szerzett vagy hallott rossz élményeknek.

A mai modern megoldásoknak hála azonban már egy gyökérkezelés is történhet fájdalommentesen, és csupán egy minimális kellemetlenséggel megmenthető a fog.

A gyökérkezelés akkor szükséges, amikor a fogban található puha szövet, a fogbél egy gyulladás vagy szuvasodás miatt már nagyrészt elhalt, és a fogba baktériumok jutottak. Ezek elszaporodva fertőzést és fájdalmat okoznak, így szükséges a terület feltárása és ellátása.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Nagyon fontos, hogy a panaszok jelentkezésekor a lehető legrövidebb idő alatt felkeress egy szakembert, így kevésbé gyullad be a fogad és annak környezete.
A gyökérkezelés általában egy röntgennel kezdődik, melyen a fogbél állapota és a fogat körülölelő csontállomány esetleges gyulladása is látható. Ha a fogorvos úgy dönt, megkezdődik a gyökérkezelés.

Első lépésben egy vékony tű segítségével érzéstelenítőt kapsz. Bár általában ettől is félnek a betegek, valójában egy nagyon vékony eszköz segítségével történik a beadás, ami csak egy pillanatnyi kellemetlen érzést okoz.

Amint az érzéstelenítő hatni kezd, a szakember lyukat fúr a fogad felületébe, majd ezen keresztül eltávolítja a fogbél megmaradt részeit és az idegszövetet. A következő lépésben meghatározza a gyökércsatornák helyét, miközben alaposan kitisztítja a fogad belső felületét. A gyökércsatorna is megtisztításra kerül, és a folyamat közben eltávolítják a külső rétegét.

A fertőtlenítés után kétféle módon folytatódhat a fogad kezelése. Ha be van gyulladva, akkor nem zárják le a csatornákat, hanem először kezelést kapsz. Ilyenkor pár nappal később újra fel kell keresned a fogorvost a művelet folytatásához.

Ha a fogad nincs gyulladásban, vagy pár nappal később már elmúlt a gyulladás, akkor folytatódhat a fogmegtartó kezelés a gyökér betömésével. Itt egy speciális, gumitartalmú anyagot juttat a fogorvos a gyökércsatornába, hogy teljesen kitöltse azt. Utolsó lépésben pedig felépíti a fogad külső felületét.

A jól sikerült gyökértömés teljesen elzárja a fogad belsejét a baktériumoktól, így teljes értékű része lehet a fogsorodnak.

Miért nem kell félni már a fájdalomtól?
Ha az elmúlt években jártál fogorvosnál, akkor tudhatod, hogy ma már egy fogászati kezelés sem jár fájdalommal. A legtöbb esetben a begyulladt fogad fáj, amelynek kitisztítása és kezelése után rövid idővel drasztikus javulás állhat be az állapotodban.

A modern fogászati eljárások legkellemetlenebb pontja maga az érzéstelenítés, de már ez sem jár komoly fájdalommal. A helyi érzéstelenítés első lépéseként a fogorvos egy lidocain tartalmú zselével vagy krémmel keni be a szúrás helyét. Ez néhány másodperc alatt eltompítja a száj nyálkahártyáját, így az injekció beadása szinte észrevétlenül megtörténhet.

Ha a fájós fog a szájad felső területén található, akkor ott terminális érzéstelenítést alkalmaz a szakember. Itt a fog mellett lévő csontállományba injektálja a szert, ahol az rövid időn belül kifejti hatását. Az alsó fogaidnál azonban az orvos vezetéses eljárást használ, mert ott az állkapocs sokkal erősebb, és nem lehet a csontállományba szúrni a tűt. Ilyenkor a kapcsolódó idegszál mellé juttatják be az érzéstelenítő anyagot, mely az egész alsó állkapcsot elzsibbasztja.

Magát a fog tisztítását és betömését már nem fogod érezni, mert a beadott szer teszi a dolgát. A zsibbadás elmúlását követően a szúrás helyét esetlegesen kissé érezheted, de ez egy-két nap alatt elmúlik, és a tömött fogad teljes értékű résztvevőként tudod felhasználni a rágás során.

A modern fogászatban alternatív módszerek is elérhetők, melyek az injekciót is kiválthatják. A hipnózis során nem a filmekből látott transzba esel, hanem ellazulsz, így sokkal kevesebb érzéstelenítő anyag is elegendő, vagy akár el is hagyható. A segítségével könnyebben elvégezhető a kezelés, és a gyógyulást is elősegíti.

Nagyobb fogműtéteknél, gyerekeknél vagy mentális betegeknél az altatás is felhasználható. Ehhez azonban komoly felszerelés, illetve aneszteziológus szakorvos és asszisztens szükséges, mivel az alvás alatt gép segíti a légzésed.

Nagy valószínűséggel ezt az eljárást sohasem fogod megtapasztalni, mert elég lesz egy egyszerű érzéstelenítés, hogy a fogszakorvos elvégezze a gyökérkezelésed. Keresd fel te is a fogorvosod, és ellenőriztesd a fogaid állapotát!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.