Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Június 01. 05:00, szerda | Helyi
Forrás: közlemény

A Györfi-család kiállítás a Dzsámiban

A Györfi-család kiállítás a Dzsámiban

Június 5-én, vasárnap 16 órakor nyílik meg a Györfi-család című kiállítás az Esztergomi Dzsámiban.

Minden település rendelkezik legalább egy olyan köztéri alkotással, amely emblémájává válik az idők során, meghatározói közösségi tereknek. Így van a szobraival Esztergom is. Mindegyiknek egyedülálló története van, életünk részei. Nap, mint nap elmegyünk mellettük, megcsodáljuk, másoknak figyelmébe ajánljuk. Turistaként pedig kifejezetten keressük őket, mert például kiváló hátteret nyújtanak fotóinkhoz, egy-egy nyaralás/utazás/kirándulás emlékeihez.

Ha feltennénk a kérdést, hogy melyek a legismertebb esztergomi köztéri szobrok, biztosak lehetünk benne, hogy a Városháza előtt látható Babits-szobor benne lenne a válaszadók listájában.

De a testvérvárosunkban, a Duna túlpartján folytatva ezt a közvélemény-kutatást, a párkányiak többsége is egyértelműen dobogós helyen nevezné meg Sobieski János lengyel király lovas szobrát.

Mi a közös a két alkotásban? Erre a kérdésre sem nehéz válaszolni, ráadásul több jó megoldás is létezhet, amelyek közül most álljon itt egy helyes válasz. Mindkét alkotó ugyanazzal a családnévvel rendelkezik. Györfi Sándor és Lajos testvérek, mindketten tehetséges, ismert és elismert szobrászok határainkon innen és túl. A harmadik testvér, Erzsébet a nőiesebb művészeti ágakat választotta, a textil-és kerámiaművészet mestere. Talán nem véletlen, hogy a családjukban a tehetség öröklődik, a következő generáció több tagja is képzőművész.

Megható és egyúttal izgalmas számunkra, hogy a Györfi – család öt tagja – Lajos, Sándor, Erzsébet, Ádám és Balázs – egy közös kiállításon mutatkozik be Esztergomban, és ennek a Dzsámi Múzeum adhat otthont június 5-től egy hónapon keresztül.

A kiállítás megnyitójára június 5-én, vasárnap 16 órakor kerül sor. Barátait és alkotásaikat Prokai Gábor művészettörténész mutatja be. A jó hangulatról a Zsolt Nándor Zeneiskola népzene tanszakának növendékei gondoskodnak Szabó Enikő tanárnő vezetésével, aki a délután során saját dalait is előadja Rácz Krisztián gitárkíséretével.

A megnyitón a részvétel ingyenes.
A kiállítás megtekinthető: 2016. június 5. – 30.

Szekeresné Czinege Erzsébet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.