Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 19. 08:27, szerda | Helyi
Forrás: Levéltár

Ha Bálint nap, akkor Levéltár - FOTÓK

Ha Bálint nap, akkor Levéltár - FOTÓK

Az immár hagyományosnak számító Bálint napi rendezvényre február 13-án került sor az MNL KEM Levéltárának Palkovics termében.

A kora tavaszi időben zsúfolásig megtelt előadóterem közönségét a rendezők – MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára és az 1926-ban alapított Balassa Bálint Társaság – ismét felejthetetlen élménnyel örvendeztették meg. Az általuk összeállított gazdag és változatos program hozzájárult ahhoz, hogy az Esztergomban elhunyt költőóriás születésének 460. és halálának 420. évfordulóján méltóképpen emlékezhessünk meg róla. Csombor Erzsébet az MNL KEM Levéltárának igazgatója és Prokopp Mária professzorasszony a Balassa Bálint Társaság elnökének köszöntői után az Erősné Vörös Viktória által kifogástalanul felkészített Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Esztergomi Diákszínkörének felejthetetlen előadása következett. Úgy gondoljuk, hogy a zenével és tánccal kísért előadás mindenki számára egyaránt volt szívet és lelket melengető.

Esztergomi levéltár - Bálint nap

Az igazán nívós kezdetet Pásztó Andrásnak, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium nyugalmazott tanárának „Áldj meg vitézséggel, az jó hírrel, névvel…” – Balassa Bálint istenes versei című – hasonlóan színvonalas – előadása folytatta. A résztvevők számos új ismerettel gazdagodhattak, elsősorban a versek keletkezésének időpontjával kapcsolatban. Pásztó Tanár Úr előadását Pálmai Árpád karnagynak és az általa vezetett Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium diákjainak színvonalas előadásai tették felejthetetlenné.

Esztergomi levéltár - Bálint nap

Esztergomi levéltár - Bálint nap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.