Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Február 03. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: mno.hu

Ha nem a nő dönt arról, akar-e gyereket

Ha nem a nő dönt arról, akar-e gyereket

Az Obstetrics & Gynecology című lapban megjelenő tanulmányban az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőgyógyászati vizsgálatok során a szakembereknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk azokra az árulkodó jelekre, melyek arra utalhatnak, hogy egy nőt a partnere védekezés nélküli szexuális együttlétre kényszerít vagy más módon próbálja gátolni abban, hogy saját maga döntsön a gyerekvállalás felől.

Amint arról dr. Eve Espey beszámolt, a legtöbb szülész-nőgyógyász nincs tisztában a szexuális korlátozás ezen fajtájával, így nem is szokott rákérdezni erre, pedig előfordul, hogy a férfi elrejti vagy kidobja párja fogamzásgátló tablettáit, kilyukasztja az óvszert, vagy leveszi aktus közben, esetleg arra kényszeríti a nőt, hogy akarata ellenére hordja ki és szülje meg a gyerekét, netán szándékosan ad át neki valamilyen szexuális úton terjedő betegséget.

Nem szívesen beszélnek róla

Espey hozzátette, hogy nehéz megmondani, hány nőt érint ez a fajta erőszak, mivel legtöbben nem szívesen beszélnek róla, ám egy 2011-es kormányfelmérés szerint az Egyesült Államokban négyből egy nőt már ért fizikai erőszak a párja részéről, így ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy a fogamzással kapcsolatos erőszaktétel sem ritka eset.

Rita Smith, az Otthoni Erőszak Elleni Nemzeti Koalíció vezetője üdvözölte a fenti javaslatot, mivel a nők számára nagy segítséget jelentene, ha gyermekvállalási szándékukba és egészségügyi dolgaikba nem szólna bele erőszakos módon senki. Az Erőszakmentes Jövő nevű nonprofit szervezet már kis biztonsági felvilágosító kártyákat is készített, melyet a nőgyógyászok átadhatnak pácienseiknek, vagy akár annak kapcsán beszélgetést is kezdeményezhetnek az illetővel.

Espey elmondta, azon nők számára, akiket párja nem enged védekezni, nagyon jó lehetőség a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, mivel ezzel anélkül zárhatják ki a terhesség esélyét, hogy arról párjuk tudna, ráadásul még a menstruációt sem szüntetni meg, amit sok erőszaktevő figyelemmel kísér női partnerénél. A nők számára a tanulmány legfontosabb üzenete az, hogy vegyék saját kezükbe szexuális életüket, és ne hagyják, hogy egy esetleges alárendelt kapcsolatban mások döntsenek helyettük abban, vállalnak-e gyereket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.