Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Augusztus 17. 14:53, kedd | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Ha nyár, akkor Esztergomban - Vívó edzőtábor a legtehetségesebbeknek

Ha nyár, akkor Esztergomban - Vívó edzőtábor a legtehetségesebbeknek

Amíg a felnőtt vívók az olimpiai érmek megszerzésére készültek, az utánpótlás korúak Esztergom felé vették az irányt ezen a nyáron is.

Idén már nyolcadik alkalommal gyűltek össze azok, akik komolyan gondolják, hogy Szilágyi Áron, Siklósi Gergely és a többi nagyszerű vívó utódai legyenek. A táborba érkezők pontosan tudták, hogy egyedül dolgozva nem lehetnek bajnokok. Társak, ellenfelek, sőt erős ellenfelek kellenek az edzéseken is, hogy a küzdősportokban valaki a csúcsra érjen. Szilágyi Áron felkészülésében a harmadik olimpiai aranyérem megnyerésére nagyon fontos szerepe volt azoknak a vívóknak is, akik edzőpartnerként végigcsinálták vele a felkészülést.

Az esztergomi edzőtábor ezt a lehetőséget adja meg a magyar és a határon túli fiatal vívó tehetségeknek: együtt edzve együtt lehetnek a legjobbak a korosztályukban.
Esztergomban a magyar vívás erős utánpótlás bázisa működik. De már a fiatalabb korosztályokban is csak minőségi edzésmunkával lehet a legjobbak közé kerülni.

Ezért rendez a Szent György Vívó Egyesület minden nyáron edzőtábort az utánpótláskorú vívóknak. Vendég vívómesterek és sok klub versenyzője érkezik ilyenkor Szent István városába, hogy az ősszel kezdődő új versenyidőszakra a lehető legjobban készüljenek fel. Ebből legtöbbet azok az esztergomi vívók profitálnak, akik most már nyolcadik éve végigcsinálhatják ezeket a táborokat.

Az idén 12 egyesület 57 versenyzője gyűlt össze az esztergomi pástokon, hogy 6 vívómester irányításával 8 napon keresztül napi két edzésen a lehető legtöbbet sajátítsák el a vívás művészetéből. A sok tehetséges fiatal között volt országos bajnok és több helyezett, valamint a korosztályos ranglistákon a legjobbak közt szereplők szép számmal. Az edzésvezetésre felkért edzők közt volt kadet Európa-bajnok tanítvánnyal rendelkező és több ország felnőtt válogatottjának volt vezetőedzője is. A szlovákiai vívókat világbajnoki ezüstérmes edzőjük hozta.

A 3 órás edzések legtöbbször 3,5 órára nyúltak, de ezért senki sem tiltakozott. Már ebben a korosztályban is tudatos munkához van szokva minden résztvevő. A fáradtságot pedig játékos feladatokkal és sok jókedvvel sikerült legyűrni minden esetben. A nagy melegben volt, hogy a délutáni edzés az uszodában fejeződött be, de itt is vívógyakorlatok következtek a vízben, a hűsítő úszás előtt.

A programban sok képességfejlesztő feladat mellett a vívó állóképesség növelése is előtérbe került. A nagy nemzetközi versenyen több száz induló között kell a legjobbak közé kerülni, nem elég csak egyszer jól vívni. Az elmúlt két évben viszont a pandémia miatt alig volt verseny, így az edzőtábor egyik fontos feladatává vált a különböző versenyhelyzetek gyakorlása, a vívó állóképesség fejlesztése. Sor került egyéni versenyekre és csapatversenyre is. Egyszer csokoládé díjazás volt, máskor serleget kaptak a legjobbak, érmet pedig minden résztvevő. A díjak átadására minden versenynél olimpiai dobogós volt vívót kértünk fel, hogy a fiatalok érezzék, megbecsüljük a teljesítményüket. Ezeken a versenyeken mindenki nyert, vívótudást is, önbizalmat is. Legtöbbet az esztergomiak, hiszen korosztályuk legjobbjaival gyakorolhattak sok új akciót, vívótrükköt.
Az esztergomihoz hasonló utánpótlás edzőtábor Európa szinte minden országában van. Sokan keresik fel az olaszországi táborokat, van, aki Lengyelországba, vagy Dániába megy edzőtáborozni, de Magyarországon csak ez az egy lehetőség van a fiatal vívók számára. A hazai vívó egyesületek saját vívóiknak szerveznek táborokat, legfeljebb egy-két vendéget fogadva. Esztergomban azonban évről évre 10-12 klub vívói végezhetnek közös edzésmunkát, ami kiemelkedő lehetőség minden résztvevőnek.
Ezért fontos, hogy minden évben a lehető legtöbb tehetséges fiatalnak biztosítsunk magas színvonalú lehetőséget tehetségének kibontakoztatására. Ennek idei megvalósításában jelentős szerepet játszott a Széchenyi 2020 program keretén belül a TOP-7-1-1-16-H-ESZA-2020 pályázat támogatása által nyújtott segítség. A tehetséges esztergomi vívók minden lehetőséget megkapnak képességeik kibontakoztatására. Reméljük, hogy idővel Pézsa Tibor után lesz újabb vívó olimpiai bajnoka a városnak és reméljük, hogy már a most edzőtáborozók közül fog kikerülni pár év múlva.

A táborról készült videó itt tekinthető meg: http://www.netszerszam.hu/nettools/upload/SZGYVE/filmek/vivotabor_clld.mp4

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT