Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2014. Augusztus 29. 14:49, péntek | Helyi
Forrás: ITE

Ha nyár, akkor kötelező a napszemüveg!

Ha nyár, akkor kötelező a napszemüveg!

Bár nemsokára itt az ősz, egyre kevesebb napsütésre számíthatunk és már a nap ereje sem olyan nagy, a napszemüveget még jó ideig ne tegyük el a szekrény mélyére.

Ugyan sokan divatból hordják, mondván egy jó napszemüveg öltöztet, de sokkal fontosabb az általa betöltött védelem.

A napszemüveg napjainkra – főleg a fiatalok körében – elhagyhatatlan divatcikké lett, ahol az újabb és újabb divatirányzatok, formák követik egymást. Szinte nincs két egymás utáni nyár, amikor ugyanaz a formájú napszemüveg lenne a divat, így könnyen kiderül, ki az, aki lemaradt a divat követésében. A napszemüveggel kapcsolatban azonban nem a forma, a fazon vagy a divatkövetés a legfontosabb, hanem az általa betöltött védelem.

Milyet válasszunk?
A kínálat napszemüvegből is óriási, van női, férfi, gyermek, sport, pilóta, kerékpáros, futó napszemüveg, hogy csak néhányat említsünk, és gyakorlatilag bárhol megvásárolható: a kínai áruházakban, az aluljárókban, drogériákban, az interneten, az optikában. Nem mindegy azonban, hogy hol és milyet vásárolunk.

A legfontosabb, hogy 100%-os UV-védelemben részesítse a viselőjét, ezt akkor éri el, ha képes megszűrni a 400 nanométernél kisebb UV-sugarakat, az ennél kevesebb értékkel rendelkező napszemüveget ne vásároljuk meg, még akkor sem, ha rá van írva, hogy UV-szűrővel ellátott. Ha ilyen, kevésbé jó minőségű napszemüveget vásárolunk, az többet árthat, mint amennyit használna: a sötét üveg miatt kitágult pupillánkba ugyanis több káros sugarat enged be, mintha nem viselnénk egyáltalán napszemüveget. Részesítsük előnyben a megbízható helyeket: a napszemüveget elsősorban optikusnál szerezzük be, illetve interneten is a megbízható, márkás helyeket keressük. Inkább ne vásároljunk aluljárókban vagy kétes helyeken. Ha nem tudjuk, hogy vajon már meglévő napszemüvegünk kellő védelemben részesít-e bennünket, a bemérést bármely optika elvégzi nekünk ingyen vagy minimális összegért cserébe. Érdemes áldozni erre is, csakúgy, mint a jobb minőségre, hiszen a rossz napszemüveg viselésből eredő hátrányok évek múlva bosszulják meg magukat: a látás sérülése szürkehályoghoz, éjszakai látásromláshoz vezethet.

Különösen fontos, hogy vízparti tartózkodásnál mindig viseljünk napszemüveget, hiszen a tükröződés miatt még inkább ki vagyunk téve a káros hatásoknak.

Ha nyár, akkor kötelező a napszemüveg!

Vakságot okoz?
A napokban jelent meg egy újságcikk, amely arról a hátborzongató esetről tanúsít, hogy egy 44 éves brit kétgyermekes családanya a silány minőségű napszemüvegek miatt veszítette el a látását. A hölgy beszámol arról, hogy éveken át, amikor nyaralni ment, olyan olcsó napszemüvegeket vásárolt, melyek nem biztosítottak kellő védelmet a számára. Ennek következtében a jobb szeme mögött bőrrákot diagnosztizáltak, melyet egy 9 órás műtét során távolítottak el, hogy ezzel elkerüljék a rák továbbterjedését a nő agyára.

A hölgy azért állt a nyilvánosság elé, hogy esetével figyelmeztessen másokat, hogy ne vásároljanak olcsó, gyenge minőségű napszemüveget, csak olyat, amely kellően védi a szemet a káros sugárzástól. A silány minőségű napszemüvegek rövid távon is okozhatnak szemproblémákat, a hosszú távú hatások pedig kiszámíthatatlanok. A hölgy ennek ellenére szerencsésnek tartja magát, hiszen elveszítette ugyan a jobb szemét, ám az életét megmentették az orvosok, és így is igyekszik teljes életet élni, esetét csak figyelmeztetésnek szánja.

Címkék: nap, napszemüveg, szemüveg

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.