Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 08. 14:41, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress

Ha támad a fejtetű: kezelni kell, nem szégyellni

Ha támad a fejtetű: kezelni kell, nem szégyellni

A fejtetű főleg az óvodák és iskolák réme, de bárkit megfertőzhet kortól, nemtől, szociális és higiéniai körülményektől függetlenül: az ANTSZ most országos és megyei kampányt indított a fejtetvesség megelőzése érdekében.

A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban. Bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek. A fejlett higiénés körülmények ellenére előfordulási aránya évek óta változatlan, bizonyítva, hogy a fejtetvesség nem elsősorban a szociális körülmények függvénye. Fennmaradásában szerepet játszik a felismerés, a személyes tapasztalat hiánya és a betegség eltitkolása.

Az ÁNTSZ a kezdődő tanévben is felhívja a figyelmet fejtetvesség megelőzésének és kezelésének fontosságára, és arra, hogy csökkenteni kell a visszafertőződés lehetőségét is. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal évnyitó kampányaiban is hangsúlyozza: hogy a fejtetvesség nem szégyen, i a fejtetves gyermekek kezelése pedig elsősorban a szülő feladata és kötelessége.

A küzdelem lényeges eleme a széleskörű tájékoztatás, melynek célja, hogy a lakosság megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a fejtetvességről, annak felismeréséről, terjedéséről és a megelőző/irtó eljárásokról. Az ÁNTSZ ezért szakmai anyagokat állított össze az iskolák, bentlakásos és szociális intézmények, önkormányzatok, házi és iskolaorvosok, védőnők számára, hogy segítségükkel ütemterv szerint, nagyjából azonos időben léphessenek fel az élősködők ellen. Az iskolakezdéskor esedékes szülői értekezletek lehetőséget teremtenek a szülők tájékoztatására, melynek keretében az iskola-egészségügyi szolgálat szakemberei ismertetik a megjelentekkel a fejtetvességi vizsgálatok éves rendjét, a megelőzés és a kiszűrt gyermekek szüleinek értesítési módját.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tetves

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.