Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2020. Augusztus 27. 04:33, csütörtök | Helyi
Forrás: (x)

Haj hullása elleni szerek - tényleg hatásosak?

Haj hullása elleni szerek - tényleg hatásosak?

A hajhullással kapcsolatban számos tévhit kering, amelyek szerint csupán a férfiakat érinti (hamis, hiszen a nőket is), kizárólag idős korban jöhet elő (hamis, hiszen akár 18 évesen is szembesülhetünk vele).

Emellett e gyógyászati terület felfedezetlensége miatt számtalan “csodadoktor” ajánlkozik a haj hullásának megállítására.

A kiváltó okok

Jómagam 25 évesen szembesültem a hajhullással, először a fejem búbján. A rossz hírt akkori párom közölte, akit először kinevettem, de titokban nagyon is féltem attól, hogy igaza van, és a korábban ritkításra küldött hajkoronámat elveszíthetem.

Érdemes mindjárt az elején tisztázni, hogy a hajhullás oka nem az öregség, sőt számtalan dolog húzódhat a háttérben (akár egymás hatását erősítve is).

Íme néhány jellemző példa:

- férfias kopaszodás, az androgén alopecia,
- a szervezet gyulladása,
- allergiás reakció,
- túlzott stressz vagy kifejezetten vitaminhiányos étkezés.

A hajhullásunk okát vagy okait azért fontos hamar tisztázni, mert korai felfedezés esetén még a komplett ellenarzenál a rendelkezésünkre állhat, illetve egyáltalán nem biztos, hogy rögtön hajbeültetésre kell szaladnunk.

Az ellenszerek

Amennyiben allergia vagy gyulladás okozza a hullást (ezt a hajhullás elhelyezkedéséből, formájából ki tudja következtetni az orvosunk), akkor a kiváltó okok megszüntetésével a frizuránk újra a régi lehet. Természetesen ez hosszabb időt vesz igénybe, így ilyen esetekben valóban érdemes lehet a hajnövesztő használata. Az ilyen típusú szerek általában a hajas fejbőrbe juttatott vitaminok, ásványi anyagok és növekedés serkentő vegyületek segítségével érik el a haj visszaállítását.

Azt azonban fontos tudnunk, hogy ha androgén alopeciában szenvedünk, akkor a szervezetünk hormonháztartása nem fogja engedni, hogy a hajnövesztők által kiserkentett babahajak megerősödjenek és megmaradjanak. Ilyen esetben csak a hajbeültetés és az ezzel párhuzamosan végzett hormonterápia segíthet megállítani és megfordítani a hajhullást.

A fotó forrása: Spectral-Design / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban