Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2012. Január 06. 07:32, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra

Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra

Halálos ítéletet kért csütörtökön az ügyész Hoszni Mubarakra a volt egyiptomi elnök perében.

A 83 éves Mubarak ellen az a vád, hogy tavaly év elején, csaknem harmincéves uralom után, része volt az ellene tüntető tömegből mintegy 850 ember megölésében.

„Az előre megfontolt emberölésért a törvény a halálos ítéletet írja elő" – mondta Musztafa Háter, az ötfős ügyészcsoport egyik tagja, lezárva a vádbeszédet a kairói bíróságon, ahol ugyancsak halálos ítéletet kértek Habíb el-Adli volt belügyminiszterre.

A tárgyalást január 9-ére elnapolták.

Musztafa Szuleimán főügyész a harmadik napja tartó vádbeszédben „politikailag és törvényileg" felelősnek nevezte az exelnököt a hivatalosan mintegy 850 ember haláláért. Mubarak – mondta – semmit se tett az öldöklés leállítására, holott tudott róla mind a támogatóival folytatott megbeszélései, mind pedig regionális tv-adók, illetve titkosszolgálatai jóvoltából. „A kérdés nem csak az, hogy adott-e utasítást a tüntetők megölésére" – jelentette ki egyebek között a fővádló. Szerinte másfelől Adli volt belügyminiszter nem adhatott volna ki lőparancsot Mubarak utasítása nélkül. Ezt – hangoztatta – alátámasztja két olyan politikus is, akik Mubarak bukása után töltötték be a belügyminiszteri posztot.

Hoszni Mubarak ellen tavaly augusztus 3-a óta folyik per a kairói bíróságon, egyfelől az ellene 18 napon át zajlott tüntetések vérbe fojtásáért, amelyben Adli exbelügyminisztert és még hat embert vádolnak, másrészt korrupció címén, amelyben két fia, Gamál és Alaa a vádlott-társai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.