Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2015. Augusztus 11. 07:50, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Hamarosan elkészül a Komárom és Almásfüzitő közötti gátrendszer

Hamarosan elkészül a Komárom és Almásfüzitő közötti gátrendszer

Közel 90 százalékos a Komárom és Almásfüzitő közötti gátrendszer készültsége. Az új létesítmény már most nagyobb biztonságot nyújt a korábbi gátaknál, és megkönnyíti egy rendkívüli árvíz kivédését.

Közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) az MTI-vel.Németh József igazgató tájékoztatása szerint a 7,2 milliárd forintos beruházás legjelentősebb eleme, hogy közel öt kilométer hosszan új gát épült a Bécs-Budapest vasúti fővonal mellett. Itt korábban a vasúti töltés látott el védelmi feladatot, árvízkor vasútforgalom sebességét korlátozták, sokszor teljes vágányzárat rendeltek el.

A legnagyobb szerkezeti módosításra a komáromi személypályaudvar közelében kerül sor. Itt jelenleg a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készül, és egyméteres agyagréteg építésével javítanak a gát vízállóságán.

A munkák során a létesítménybe közel hatszázezer köbméter anyagot építettek be, amelynek felét vízi úton szállították, ezzel mintegy 25 ezer teherautó-fordulóval kevesebb forgalom terhelte a környezetet. A projekt megvalósításán naponta 120-130 fő dolgozik, a teljes gátrendszer várhatóan szeptember végére készül el.

A beruházás ütemezését többször is át kellett szervezni, 2014-ben a nagy csapadék miatt állt a munka, majd az új védmű nyomvonalát is módosítani kellett, mivel Szőnynél egyedülálló régészeti leletre, egy római kori fürdőkomplexumra bukkantak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT