Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2012. Január 13. 06:34, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hamenei az amerikai és az izraeli titkosszolgálatot vádolja

Hamenei az amerikai és az izraeli titkosszolgálatot vádolja

Az amerikai és az izraeli titkosszolgálatot tette felelőssé a szerdán meggyilkolt iráni atomtudós haláláért Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője.

„Ezt az aljas gyilkosságot, akárcsak a többi hasonló gaztettet, a CIA és a Moszad támogatásával és szervezésével követték el" - szögezte le Hamenei az áldozat hozzátartozóinak küldött részvétlevelében, amelyet az iráni média idézett.

Hamenei szerint a gyilkosság arról tanúskodik, hogy „az Egyesült Államok és az cionista (izraeli) rezsim vezette arrogáns erők zsákutcába jutottak". Meggyőződését fejezte ki, hogy elnyerik büntetésüket azok, akik a merénylet mögött álltak.

Musztafa Ahmadi Rosan atomtudóst, a natanzi urándúsító létesítmény egyik részlegének vezetőjét szerdán ölték meg Teheránban. Egy motorkerékpáros mágneses pokolgépet helyezett a tudós gépkocsijának oldalára, és az felrobbant. 2010 januárja óta már négy iráni tudóst öltek meg, ketten közülük az ország atomprogramján dolgoztak. Mindegyikükkel pokolgép végzett.

Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat alkalommal sújtotta szankciókkal atomprogramja miatt, amely a nagyhatalmak gyanúja szerint katonai célokat szolgál. E vádat Teherán kitartóan tagadja.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.