Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Március 25. 11:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotók: MTI/Bruzák Noémi

Harmincöt tonnányi segélyszállítmánnyal indult útnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapestről

Harmincöt tonnányi segélyszállítmánnyal indult útnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapestről

Harmincöt tonnányi segélyszállítmányt visz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Hungary Helps program támogatásával Budapestről, hogy segítsen az ukrajnai háború kárvallottjainak.

A furgonok csütörtöki indulásakor Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára azt mondta, hogy a kormány álláspontja világos és határozott: a legfontosabb feladat megóvni Magyarország biztonságát és békéjét, ugyanakkor erkölcsi kötelesség segíteni a harcok ártatlan kárvallottjain.

Felidézte, hogy egy hónapja tört ki az ukrajnai háború, amellyel összefüggésben elindították Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akcióját. Az elmúlt hetekben több száz tonnányi adományt vittek Ukrajnába a kormány támogatásával - közölte.

A mostani szállítmány eddig az egyik legnagyobb azok közül, amelyeket Ukrajna Kárpátalján túli részeire küldtek. Célvárosa például az ellátási nehézségekkel küzdő Ivano-Frankivszk, amely háborús cselekmények színtere volt - mondta Azbej Tristan.



Az államtitkár közölte, hogy Magyarország első biztonságos államként már több mint félmillió ukrajnai menekültet fogadott be. Nekik a kormány minden segítséget megad - jelentette ki.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke közölte, hogy a háború kitörése óta több mint 110 tonna élelmiszert vittek Ukrajnába, elsősorban Kárpátaljára.

Ez az első alkalom, hogy még tovább mennek, mert a felelősségük nem csupán a Kárpátokon innen élő magyarokra terjed ki, hanem mindenkire, aki szenved a háborútól - jegyezte meg.

Úgy fogalmazott, hogy ha a szomszéd háza ég, akkor segíteni kell neki.

A máltaiak öt segítségponton dolgoznak az országban - közölte Győri-Dani Lajos.

Azt hangoztatta, hogy próbálják biztonságos "közvetítési csatorna" szerepét betölteni az adományokat felajánló emberek, cégek, kormányzati szervek és a segítségre szorulók között.



Az ügyvezető alelnök felemelőnek nevezte az összefogás mértékét, az okát viszont ijesztőnek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a szállítmány konzerveket, burgonyát, lisztet, olajat, tésztát, babatápszert, higiéniai termékeket és fertőtlenítőt tartalmaz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt