Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2017. November 21. 18:40, kedd | Külföld
Forrás: mti

Három embert őrizetbe vettek a 2015. januári párizsi merényletek miatt

Három embert őrizetbe vettek a 2015. januári párizsi merényletek miatt

Három embert őrizetbe vettek hétfőn és kedden Franciaországban a 2015. januári párizsi iszlamista merényletek feltételezett segítői közül - közölték igazságügyi források.

Egy 46 éves férfit - az északon található Ardennek hegységben - és egy 28 éves nőt - a keleti Haute-Marne megyében - hétfőn vett őrizetbe a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási részlege. Azt feltételezik róluk, hogy részt vettek a 2015. január 7-én a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylethez és a január 8-án Párizs egyik elővárosában, Montrouge-ban egy rendőrnő halálát okozó támadáshoz, valamint január 9-én egy élelmiszerboltban négy életet követelő túszejtéshez használt fegyverek beszerzésében.

Egy harmadik, 26 éves feltételezett segítőt kedden vettek őrizetbe.

Október elején hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az észak-franciaországi Lille büntetőbírósága azt az 54 éves francia állampolgárt bűnszövetkezetben elkövetett fegyverkereskedelemért, aki közvetlenül beszerezte az iszlamista merényletekhez használt, többségében a volt jugoszláviai háborúból származó fegyvereket. Az észak-franciaországi szélsőjobboldali körökhöz tartozó Claude Hermant-t, aki korábban a vámügyőrség és a csendőrség egyik informátora volt, a börtönbüntetés mellett 30 ezer euró pénzbüntetésre is ítéltek. A 2015 január óta előzetes letartóztatásban lévő férfi az első számú vádlottja volt egy közel ötszáz fegyver beszerzésére vonatkozó, szerteágazó ügynek, amelynek felgöngyölítése több mint két év nyomozást igényelt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.