Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2019. Január 18. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: mti

Háromszázmillió forintos kárt okozott egy fiktív számlákat kiállító számlagyár

Háromszázmillió forintos kárt okozott egy fiktív számlákat kiállító számlagyár

Háromszázmillió forintos kárt okozott a költségvetésnek egy számlagyár, amely hat budapesti székhelyű cég nevében fiktív számlákat állított ki

- közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Haszon Dávid a közleményben azt írta, a bűnszervezet - amelyet egy budapesti vállalkozó irányított - milliárdos nagyságrendben gyártott számlákat reklámtevékenységről és építőipari munkákról. A kibocsátó cégek csak számlázással foglalkoztak, nem folytattak valós gazdasági tevékenységet, nem rendelkeztek alkalmazottakkal és telephellyel, valamint eszközeik sem voltak a számlázott tevékenységekhez.

A számlák jutalékkal csökkentett ellenértékét az átutalás után készpénzben juttatták vissza a megrendelőknek - tudatta a sajtóreferens.

A NAV pénzügyi nyomozói tizenöt embert gyanúsítanak az elkövetéssel. Őket a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt akár húsz év szabadságvesztésre is ítélhetik. Továbbá a nyomozással párhuzamosan adóigazgatási eljárás indult - olvasható a közleményben.

A nyomozók a helyszíneken milliós értékű órákat, ékszereket és mintegy 30 millió forint készpénzt foglaltak le, valamint kezdeményezték az ingatlanok és bankszámlák zár alá vételét is. Ezzel megtérült az elkövetők által okozott teljes kár.

A tájékoztatás szerint a számlagyár tagjainak elfogásában és a bizonyítékok lefoglalásában hatvan pénzügyi nyomozó, tíz járőr és az illetékes adóigazgatóság munkatársai vettek részt. Mivel számítani lehetett arra, hogy a bűnszervezet irányítójánál fegyver van, a MERKUR bevetési egység is közreműködött az akcióban. Két helyszínről kábítószergyanús anyag került elő, ezért a rendőrségnek is intézkednie kellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.