Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2013. Január 26. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: mno.hu

Hasmenéses fertőzést okozhat a felesleges antibiotikum-kezelés

Hasmenéses fertőzést okozhat a felesleges antibiotikum-kezelés

Az egészségügyi hatóságok régóta óva intenek a túlzott antibiotikum-használattól, ami növelheti a halálos fertőzések előfordulását. Az antibiotikumok ugyanis nem válogatnak: kiirtják a jótékony bélbaktériumokat is, ez pedig az erősebb fertőző baktériumok elszaporodását okozhatja.

A legújabb kutatások szerint sok hasmenéses gyomorfertőzésben szenvedő páciens a felírt antibiotikum-kúra miatt esik vissza újra és újra.

A Clostridium difficile, avagy CDF (a Clostridium törzsbe tartozó, a Gram-festés után kékre/lilára színeződő baktérium) leggyakrabban az antibiotikum-kúrán lévő, illetve kórházban ápolt betegeket támadja meg, és időnként olyan súlyos hasmenéses tüneteket okoz, amelyek akár végzetesek is lehetnek a beteg számára. Ez az egyik leggyakoribb kórházi fertőzés.

A Minneapolisi Veterán Egészségügyi Központ tudósainak vizsgálatai szerint a C. difficilével fertőzöttek 57 százaléka kap antibiotikumot a kezelés során. Közülük 77 százalék azoknak az aránya, akik legalább egy plusz dózis gyógyszert kaptak, 26 százalékukat pedig teljesen feleslegesen kezelték antibiotikumokkal. A vizsgálatot végző tudósok szerint az orvosok gyakran írnak fel antibiotikumot a műtétek utáni fertőzések elkerülésére és a húgyúti betegségek, valamint a tüdőgyulladás kezelésére, még akkor is, ha nincs egyértelmű bizonyíték a betegségek és fertőzések jelenlétére.

„A mostani kutatás akár figyelmeztetés is lehet az orvosoknak és pácienseknek, hogy tényleg csak akkor használjanak antibiotikumokat, amikor arra valóban szükség van, különösen azokban az esetekben, ha a beteg már átesett a CDF-fertőzésen” – nyilatkozta dr. Megan Shaughnessy, a kutatás vezetője. „A C. difficilés betegek esetében ugyanis rendkívül magas az újrafertőződés esélye az antibiotikum kezelés után, így nagy körültekintéssel kell eljárni a pácienseknek a kezelésekor.”

A kutatás részletes leírása az Infection Control and Hospital című tudományos szaklap februári számában lesz olvasható.

Címkék: antibiotikum, hasmenés

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 07:00, péntek | Életmód

Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

2022. Augusztus 08. 14:04, hétfő | Életmód

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói,

2022. Augusztus 05. 09:09, péntek | Életmód

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

2022. Augusztus 05. 07:00, péntek | Életmód

Nyáron kevesebbet tévéznek az emberek, a legnépszerűbbek a sorozatok és a filmek

Nyáron kevesebbet, napi 1-3 órát tévéznek az emberek, a legnépszerűbb műsortípusok a sorozatok és filmek, ezeket követik a természetfilmek és a dokumentumfilmek a Direct One elemzése szerint.