Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 01. 08:22, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hatalmas adóssághegyek a városokban

Hatalmas adóssághegyek a városokban

Csaknem háromszorosára nőtt 2006 és 2010 között a megyei jogú városok adósságállománya az Állami Számvevőszék közzétett jelentései alapján.

A huszonhárom város összes adóssága a tavalyi év végén mintegy 350 milliárd forintot tett ki, miközben 2006-ban még 130 milliárdot sem ért el - írja a Magyar Hírlap.

A számvevőszék vizsgálata szerint a legnagyobb adósságot, 37,9 milliárd forintot Pécs halmozta fel 2010-re, Baranya megye központjában megháromszorozódott az eladósodottság a ciklus során, de hasonló cipőben jár az ország legnagyobb vidéki városa, Miskolc is, ahol ez idő alatt 10,9-ről 32 milliárd forintra nőtt a teljes adósság mértéke. A két nagyváros még ilyen növekményével sem lóg ki a sorból, mivel Dunaújvárosban (2010-ben 16,3 milliárd forint adósság) és Érden (10,6) majd tízszeresére nőtt az önkormányzat tartozása négy év alatt.

Az ÁSZ több város esetében azonnali intézkedéseket lát szükségesnek az adóssághegyek kezelésére, amelyek egy részét ugyanakkor sok helyen a svájci frankban és euró­ban fejlesztésre felvett óriáshitelek törlesztőrészleteinek emelkedése okozott. A számvevők szinte kivétel nélkül intézkedési tervet javasoltak az önkormányzatoknak, s arra is figyelmeztettek, hogy a nagy költségű beruházások terveit újra kellene gondolni. Figyelemre méltó, hogy azokon a helyeken (Győr, Zalaegerszeg és Veszprém) is nőtt a tartozás mértéke, ahol egyébként az ÁSZ ellenőrei stabil pénzügyi helyzetet, egyensúlyt találtak. Ráadásul még a legkisebb tartozást felhalmozó városokban is többmilliárdos az eladósodottság, így Zalaegerszegen (2,1 milliárd forint) és Salgótarjánban (3,2) is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk