Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Július 02. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Határzár - Szijjártó: a kerítés már tegnap is késő lenne

Határzár - Szijjártó: a kerítés már tegnap is késő lenne

Minél előbb fel kell építeni a kerítést a magyar-szerb határon, mert láthatóan egyre növekszik az illegális bevándorlási nyomás.

Mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda este az M1 aktuális csatorna műsorában.

A tárcavezető kifejtette: ma már naponta több mint 1500 illegális bevándorló jön Magyarországra, és 99 százalékuk a magyar-szerb határszakaszon át érkezik, ezért az ideiglenes biztonsági határzár megvalósítása már "tegnap is késő lenne".

Felidézte: két héttel ezelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyeztetett Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével a kérdésről. A kerítés a vajdasági magyarokra inkább jó, mint rossz hatással lesz, mert így az embercsempészek által leginkább kedvelt útvonalak közül ez egészen biztosan kikerül - vélekedett.

Szijjártó Péter szerint az első reakcióhoz képest most már sokkal több információval rendelkeznek a szerb kormány tagjai, ő maga a szerb külügyminiszterrel többször is egyeztetett. Szerdán, a magyar-szerb együttes kormányülés alkalmával a két miniszterelnök négyszemközt is beszélt, és Orbán Viktor világossá tette, hogy nem kétoldalú kérdésről van szó, hanem arról az elképesztő bevándorlási nyomás jelentette problémáról, amely Magyarországot érinti a leginkább - közölte.

A szerda reggeli adatok alapján idén eddig 68 ezernél is több illegális bevándorló érkezett Magyarországra, főleg Szerbia felől, ami nyilvánvalóan nem Szerbia hibája, de mivel ebből az irányból jönnek, Magyarország kénytelen a magyar-szerb határon ennek ellenállni - mondta.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarország folyamatosan dolgozik, hogy segítse Szerbia európai integrációját, mert a stabil, erős, az integrációban gyorsan haladó Szerbia Magyarország érdeke. Az, hogy fizikai akadályt építenek a két ország közé, érthetően nem szül jó érzéseket Szerbia részéről, de a kerítést nem azokkal szemben építik, akik törvénytisztelő módon járnak át a két ország között, hanem a törvénysértő, határsértő illegális bevándorlásnak akarnak gátat szabni - magyarázta. Hozzátette: a legális határátlépést a jövőben új határátkelőhelyek segítik.

Szijjártó Péter kitért arra is, a kerítés felépítésének előkészítése zajlik, a kormány 6,5 milliárd forintot hagyott jóvá erre a célra, és hogy gyorsan megvalósulhasson, az állam maga fogja megépíteni az ideiglenes biztonsági határzárat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.