Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2015. Július 02. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Határzár - Szijjártó: a kerítés már tegnap is késő lenne

Határzár - Szijjártó: a kerítés már tegnap is késő lenne

Minél előbb fel kell építeni a kerítést a magyar-szerb határon, mert láthatóan egyre növekszik az illegális bevándorlási nyomás.

Mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda este az M1 aktuális csatorna műsorában.

A tárcavezető kifejtette: ma már naponta több mint 1500 illegális bevándorló jön Magyarországra, és 99 százalékuk a magyar-szerb határszakaszon át érkezik, ezért az ideiglenes biztonsági határzár megvalósítása már "tegnap is késő lenne".

Felidézte: két héttel ezelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyeztetett Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével a kérdésről. A kerítés a vajdasági magyarokra inkább jó, mint rossz hatással lesz, mert így az embercsempészek által leginkább kedvelt útvonalak közül ez egészen biztosan kikerül - vélekedett.

Szijjártó Péter szerint az első reakcióhoz képest most már sokkal több információval rendelkeznek a szerb kormány tagjai, ő maga a szerb külügyminiszterrel többször is egyeztetett. Szerdán, a magyar-szerb együttes kormányülés alkalmával a két miniszterelnök négyszemközt is beszélt, és Orbán Viktor világossá tette, hogy nem kétoldalú kérdésről van szó, hanem arról az elképesztő bevándorlási nyomás jelentette problémáról, amely Magyarországot érinti a leginkább - közölte.

A szerda reggeli adatok alapján idén eddig 68 ezernél is több illegális bevándorló érkezett Magyarországra, főleg Szerbia felől, ami nyilvánvalóan nem Szerbia hibája, de mivel ebből az irányból jönnek, Magyarország kénytelen a magyar-szerb határon ennek ellenállni - mondta.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarország folyamatosan dolgozik, hogy segítse Szerbia európai integrációját, mert a stabil, erős, az integrációban gyorsan haladó Szerbia Magyarország érdeke. Az, hogy fizikai akadályt építenek a két ország közé, érthetően nem szül jó érzéseket Szerbia részéről, de a kerítést nem azokkal szemben építik, akik törvénytisztelő módon járnak át a két ország között, hanem a törvénysértő, határsértő illegális bevándorlásnak akarnak gátat szabni - magyarázta. Hozzátette: a legális határátlépést a jövőben új határátkelőhelyek segítik.

Szijjártó Péter kitért arra is, a kerítés felépítésének előkészítése zajlik, a kormány 6,5 milliárd forintot hagyott jóvá erre a célra, és hogy gyorsan megvalósulhasson, az állam maga fogja megépíteni az ideiglenes biztonsági határzárat.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 25. 09:29, hétfő | Belföld

A Mészáros Autó Javító Kft. javítja ezentúl a mentőautókat

Mészáros Lőrinc autójavítója szerelheti a mentőautókat a következő négy évben, évi egy, összesen négymilliárd forintért, derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren közzétett hirdetményből.

2023. Szeptember 25. 08:50, hétfő | Belföld

559.100 Ft a bruttó átlagkereset

2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.

2023. Szeptember 25. 07:49, hétfő | Belföld

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentők

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára fogadott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vasárnap

2023. Szeptember 25. 06:00, hétfő | Belföld

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal.