Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 15. 05:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Hatszor tört be egy medve egy székelyföldi hétvégi házba április eleje óta

Hatszor tört be egy medve egy székelyföldi hétvégi házba április eleje óta

Április eleje óta hatszor tört be egy medve egy hétvégi házba a székelyföldi Libán-tetőn - közölte szerdán a Székelyhon portál.

A hétvégi ház tulajdonosa, Szabó Nagy Klára a portálnak elmondta, április 9-én, amikor az első betörés történt, emberi rongálásra gyanakodott, és a rendőrséget riasztotta. A helyszínelők állapították meg, hogy nem ember, hanem medve törte be a faház két ablakát, borogatta fel a bútorokat és tépte le a házikó egyik faláról a külső faburkolatot.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a lambéria alatt nyaranta darazsak fészkelnek, és a medve mézet keresett a burkolat alatt, majd bent a házban is. A ház egyik ablakán mászott be, és a másik ablakot kitörve menekült el. A házat ezt követően megtisztították a darázsfészkektől, a szagnyomokat klórral próbálták eltüntetni, de hat hét múlva újabb, és azóta további négy betörés következett. Valamennyi alkalommal olyankor jött a medve, amikor a házban senki sem tartózkodott.

A ház tulajdonosa elpanaszolta, nem mer a ház földszintjén éjszakázni, mert a vadállat épp az ágy fölötti ablakon szokott behatolni. "Van egy hokimeccseken használt kürtöm, és ha hallom, hogy megint itt van az állat, akkor azt elkezdem fújni. Messzire elhallatszik az erdei csendben, meghallják a közelben lakók, és jönnek segíteni" - magyarázta Szabó Nagy Klára a védekezési stratégiáját.

A helyszínelést végző vadőr a nyomokból megállapította, hogy egy 130-150 kilós példány lehet a behatoló.

Egyed József, a Libán-tetői üdülőtelepet is magában foglaló Gyergyóújfalu polgármestere elmondta, az is előfordult már, hogy lakott házba tört be medve. A károkról jegyzőkönyv készül, amit eljuttatnak Csíkszeredába és Bukarestbe, de a történtek a medve védettsége miatt rendre következmények nélkül maradnak.

A polgármester félőnek tartotta, hogy az emberek maguk próbálnak megoldást találni a vadkárokra, és megmérgezik vagy más módon próbálják elpusztítani a Libán-tetői üdülőtelepen garázdálkodó medvéket.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára