Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Március 06. 07:58, hétfő | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Hazai versennyel tisztelegtek Balassi Bálint előtt az esztergomi vívók

Hazai versennyel tisztelegtek Balassi Bálint előtt az esztergomi vívók

Nagy várakozás előzte meg a másodízben megrendezett nemzetközi Balassi Kupát Esztergomban két hete. Hét országból összesen 296 versenyző érkezett városunkba a Balassi Bálint emlékére rendezett vívóversenyre.

A versenyt február 25-én reggel Bánhidy László alpolgármester és Erős Gábor képviselő, bizottsági elnök nyitotta meg. A megnyitó ünnepségen a Vármúzeum középkori metszeteit bemutató molinók alatt a piliscsabai Páduai Szent Antal Iskola növendékei autentikus élőzenével nagyszerű hangulatot teremtettek.

A pástok ezután két napon keresztül egy pillanatra sem maradtak üresen. Sorban jöttek a versenyszámok, amelyek állását két kivetítőn követhették a szülők és az edzők. A bambi korosztály (2005-ben születettek) versenyein többnyire kezdők indultak, de egyik-másik fiatal már most figyelemre méltó tudással kezelte fegyverét. Az esztergomiak kihasználták a hazai lehetőséget, kilenc fiatal vívónak ez volt az első versenye. Ebben a sportágban hosszú az út a legjobbak közé, de itthon tehették meg az első lépéseket, szülők, barátok segítségével.

Az újonc (2003-ban születettek) versenyein már rutinos vívók léptek pástra, sok korosztályos válogatott küzdött a döntőbe jutásért. Ebben a korosztályban már sok jó vívóval találkozhattunk, mint például a ranglista vezető kunszentmiklósi Szemes Gergővel, aki versenyt követően a kadet Európa-bajnokságra utazott, a 2000-es születésűek közt is helytállni.

Nyolc versenyszámban versenyeztek a kardozó és a tőröző fiatalok. Az eredményhirdetéseken az érmeket és a kupákat a magyar vívóélet kiválóságai adták át, mint Nemcsik Zsolt olimpiai ezüstérmes és világbajnok kardvívó, Hammang Ferenc világbajnok kardvívó és Varga Katalin Európa-bajnoki ezüstérmes tőrvívó. A döntő résztvevői ezenkívül egyedi ajándékokat is kaptak, amelyeket Alberti Pétertől és Juhász Istvántól, Esztergom önkormányzati képviselőitől vehettek át az arra érdemes vívók.

A legjobb esztergomi eredmény az újonc (2003-ban született) kardozó lányok versenyén született. Az egész nap magabiztosan vívó Juhász Anna több nagy csata megnyerésével ezüstérmet szerzett. A fiú kardozóink csak kicsit maradtak le tőle, Alberti Bálint és Engelbrecht Patrik a 7. és a 8. helyen végzett.

A vívósport így tisztelgett a végvári vitéz és költő Balassi Bálint emléke előtt. A vendégek legtöbbje azzal búcsúzott, hogy amint tehetik, ismét Esztergomba látogatnak, de nemcsak vívni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT