Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Február 05. 18:23, szerda | PR

Hegyezd a füled és vizsgázz angolból sikeresen!

Hegyezd a füled és vizsgázz angolból sikeresen!

A hallásértés feladatok kihívást jelentenek sok nyelvtanulónak, és sokszor ezen csúszik el a sikeres nyelvvizsga. Hogyan tudsz gyakorolni és magabiztosan felkészülni a feladatokra mégis? Mutatjuk!

Alig néhány hét van hátra a nyelvvizsgáig, és úgy érzed, hogy neki mersz vágni – de a hallásértéssel még mindig gondjaid vannak. Kicsit kétségbeejtő, hogy nem érted pontosan, mit mondanak, és közben még arra is figyelni, hogy a feladatokban kérdezett dolgokat kiszűrd belőle. Felkészülni az angol hallásértés feladatokra a nyelvvizsga előtt nem egyszerű, de pánikra semmi ok, gyerekjáték lesz a nyelvvizsga felkészülés, csak kövesd ezeket a gyakorlatias tanácsokat!

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Az első és legfontosabb tipp, hogy gyakorolj. Az angol anyanyelvi beszéd nem homogén, számtalan dialektusból áll és országon belül is változik a kiejtés. Ha nem vagy hozzászokva, a füled nem képes azonosítani a szavakat. Fontos, hogy minél több angol hanganyagot hallgass és videót nézz, hogy szokd a nyelv spektrumát.




Sokat segít, ha tudatosan ismered fel a dialektusokat. Erre a legjobb, ha angol, amerikai és ausztrál forrásokat is használsz, mert nem feltétlen BBC angollal fogsz találkozni a vizsgán.

Tipp: Keress hírportálokat online és nézd a híreket Amerikából, Angliából és Ausztráliából! Ez, amellett, hogy a nyelvre trenírozza a füled, abban is segít, hogy találkozz a témákkal, amik esetleg előfordulhatnak a vizsgán. A legtöbb vizsga éppen aktuális témával dolgozik, ezért akár tudsz egy kis plusz előnyt is szerezni.

Filmek feliratozva?

A közhiedelemmel ellentétben nem jó ötlet feliratozott filmeket nézni. Elviszik a figyelmedet arról, hogy a beszélt szöveget próbáld megérteni, ezért inkább nézd meg a filmet többször, de ne használj feliratot. Lehet ki segítség, ha már korábban láttad magyarul a filmet, de a feliratot mindig hagyd el.

Tipp: Kerüld azokat a komédiákat, amik a nyelvi viccekre utaznak, mert zavaró lesz, hogy nem érted! Keress olyan filmeket, ahol inkább a párbeszédek dominálnak és nem az akció! Ezúttal nem a szórakozás a cél, hanem a nyelvre koncentrálunk.

Kifejezetten nyelvi gyakorlást támogató források

Vannak oldalak kimondottan nyelvtanulás céljából készített anyagokkal. Ha top minőségű anyagot keresel gyakorolni, első állomás a BBC Learning English portál, ahol több forrásból gyűjtött hallásértési feladatokat találsz – minden más készség fejlesztése mellett.

Ha gondjaid vannak a dialektusok értésével, akkor kiváló forrás lehet a Randall’s ESL Cyber Listening Lab, ami a világ minden tájáról hoz érdekes témákban hallgatható anyagokat.

Végül, de nem utolsósorban szuper forrás lehet az Euroexam ingyenes online felkészítő kurzusa, ahol a teljes vizsgára gyakorolhatsz, vagy csak a hallásértési feladatokat használhatod.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.