Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Május 08. 09:25, szerda | Helyi
Forrás: Young and Partners sajtóközlemény - Vincze Nikolett

Helyi termékekért, egészségért az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

Helyi termékekért, egészségért az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

A helyi termékek fogyasztását népszerűsíti az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület közössége. A szervezet szerint a háztáji élelmiszerek vásárlásával az egészségesebb étkezés mellett a régiós gazdaság is fellendül.

Ma már egyre nagyobb a kereslet a friss, helyben termelt élelmiszerek iránt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy országszerte számos bevásárló közösség szerveződik. Az egészséges ételekhez való hozzájutás és a fenntartható életmód érdekében létrejövő közösségek lényege az, hogy az egyes termelőkkel kötött együttműködés útján vásárolják meg a mindennapok során szükséges élelmiszereket. Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület által működtetett esztergomi Kiskosár bevásárló közösség háromnapos tanulmányutat szervezett, mely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg.

Az utazások célja a helyi termékek értékesítésének megismerése mellett néhány sikeresen működő vásárolói közösségbe való látogatás volt. A buszos utazás állomásai között helyet kapott Szekszárd, Budapest és Nagymaros is.

Helyi termékekért, egészségért az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

Túl azon, hogy ezek a kezdeményezéseknek a célja a közösségépítés, a bevásárló rendszereknek számos előnye van. Az őstermelőktől vásárolt élelmiszerek az áruházakban található készítményekkel szemben megbízható forrásból származnak. A gazdák is törekednek a vegyszermentességre, hogy még több termék természetes és bio eljárásmóddal készüljön. A háztáji termelés ráadásul környezettudatos is, hiszen a termékek gyakran újrahasznosítható csomagolást kapnak, a kevesebb szállítási idő pedig ugyancsak környezetkímélő hatással bír. Mindezek mellett a bevásárló közösségek nagymértékben segítik a helyi termelők munkáját és vállalkozásuk fennmaradását, mely a gazdaságra is kedvező hatással van; az ilyen rendszereknek köszönhetően egyre több magyar termék juthat el a fogyasztókhoz. A munkában a közösség minden tagja egyformán kiveszi a részét, a rendelést és a többi feladatot is ők látják el önkéntesen.

A tapasztalatszerző tanulmányút során betekintést nyerhettek a Szekszárdon található Helyi Termék bolt, valamint a nagymarosi piac működésébe is. Az eseményt egy élménynap zárta, melyen a helyi termelők termékei mellett látványkonyhával és kóstolóval várták a vendégeket.

Horváth Zoltán az egyesület elnöke elmondta: „Az élmény nap gazdag programot kínált: volt fűszernövény és kiskertültetés, helyi termékekről szóló kisfilmek vetítése, Mitter Balázs fotográfus fotóriportja az utazásokról és természetesen helyi termékkóstolók, és közös főzés. Szezonális, helyi alapanyagokból készítettünk medvehagyma pestót, töltött gombát és morzsás almás desszertet. Természetesen egyesületünk továbbra is azon dolgozik, hogy az Ister-Granum határ menti térségben minél szélesebb körben terjedjen a helyi termékek fogyasztása, minél többen termeljenek egészséges élelmiszereket.”

Helyi termékekért, egészségért az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

A Darányi Ignác Terv keretein belül létrejövő és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület által szervezett esemény célja, hogy felhívják a figyelmet az Esztergom és környékén található őstermelők munkájára és a helyi termékek fogyasztásának fontosságára. A program szervezői azt remélik, hogy a háztáji élelmiszerek a jövőben könnyebben eljutnak majd a fogyasztókhoz, ami a régió gazdaságát is fellendítené. A termelők és bevásárló közösségek bemutatása emellett hozzájárulna ahhoz, hogy a környékbeli településeken egyre több kezdeményezés, illetve mikrovállalkozás szerveződjön, az alulról építkező vásárlói közösségek pedig a lakosság összetartásában is segítenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.