Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 18. 05:43, péntek | Helyi
Forrás: LVP/InfoEsztergom.hu

Helyreállítják a szentgyörgymezői katonatemetőt, megszépülhetnek a hadisírok

Helyreállítják a szentgyörgymezői katonatemetőt, megszépülhetnek a hadisírok

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma pályázatán indul Esztergom, hogy felújítsa az I. világháborús hadisírokat, műemlékeket a városban.

Így a szentgyörgymezői temetőt, melyben közel 300 honvéd nyugszik. A tervek szerint az önkormányzat ezt a temetőrészt az eredeti állapotába kívánja visszaállítani. A beruházás során a sírokra az eredetivel megegyező fémkeresztek kerülnek, rajtuk az elhunytak nevével, születésük és haláluk dátumával. A testület döntése alapján Esztergom a Szentgyörgymezői temetőben kialakítandó emlékpark esetében 5 millió forintra pályázik.

A szentgyörgymezőin kívül a Belvárosi temetőben találhatóak I. világháborús hadisírok is megújulhatnak. Az itt található 9 hadisír felújítására 900 ezer forint támogatás elnyerésére pályázik az önkormányzat, mely az elnyerhető forráshoz 3 millió forint önrészt hagytak jóvá.

Mindezek mellett jövőre elkezdődhet egy magyar emlékmű állítása is a Szent Anna (Csalamádé) temetőben, ahol már elkészült az ott nyugvó orosz katonáknak emléket állító kegyhely (fotón).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT