Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Május 18. 07:15, hétfő | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Hétszeres gyilkosság történt egy vajdasági lakodalomban

Hétszeres gyilkosság történt egy vajdasági lakodalomban

Hat emberrel végzett egy 55 éves férfi a szerb-magyar határhoz közel eső vajdasági Martonoson és Oromon vasárnap, fia lakodalma után, majd őt is lelőtték. Szakértők szerint a társadalom felelősségét is vizsgálni kell.

A szerb belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a férfi egy vadászpuskából több lövést adott le a 25 és 74 év közötti áldozatokra. A belügyi tárca szerint feltételezhetően "megromlott családi viszonyok" állhatnak a tragédia hátterében.

A vőlegény apja - a Blic című napilap értesülése szerint - Martonoson meggyilkolta a 25 éves menyasszonyt és annak szüleit, valamint volt feleségét. Fia nem tartózkodott a helyszínen a gyilkosság időpontjában. Egykori felesége szüleivel is végzett kora reggel a Martonostól 30 kilométerre fekvő Oromon, mielőtt menye családjához indult.

A korábbi hírek szerint a férfi a hatszoros gyilkosság után önmagával is végzett, a Blic délutáni információi szerint azonban egy franciaországi vendég lőtte le az örömapát, miután az megsebesítette a feleségét. A nőt kórházba szállították, a francia férfit pedig a rendőrség hallgatja ki.

Az örömapa állítólag ellenezte fia esküvőjét, mert "nem tetszett neki a menyasszony", a szombati lakodalomban sokat ivott, s vasárnap, a lakodalom után kezdett lövöldözni.

A hírek nem szólnak arról, hogy nemzeti alapú ellentétről lett volna szó. Az áldozatok ugyan mind vajdasági magyarok, a támadó pedig szerb származású volt, de felesége magyar volt, és a család magyarul beszélt.

Zlatko Nikolic kriminológus a Danas című szerb napilapnak azt mondta, szerinte a tragédia hátterében a társadalom válsága áll. "Mit várhatunk, hiszen olyan országban élünk, amely tömeggyilkosokat rehabilitál. Ez a bűncselekmény egy társadalmi anomália terméke, a társadalmi értékek elsüllyedésének terméke, amelynek nem látható a vége. A reménytelen emberek a leggyakrabban azokon élik ki a dühüket, akik a legközelebb állnak hozzájuk" - fogalmazott a kriminológus. Hozzátette, hogy a hajnali órákban a rendőrség lefogta az örömapát, mert agresszívan viselkedett a lakodalomban, később azonban elengedték. Kiemelte ugyanakkor, hogy a rendőrség semmiképpen sem tehető felelőssé ebben az esetben.

A B92 televízióban Vera Despotovic családterapeuta is a társadalom felelősségéről beszélt. Szerinte az ilyen méretű és mértékű családi erőszak soha nem hirtelen, előzmények nélkül történik, csak senki nem figyelt a jelekre. Az ilyen helyzetben több tényező is jelen van - magyarázta a családterapeuta. Szerinte a túlzott mértékű alkoholfogyasztás is közrejátszott, de a lavinát az indíthatta el, hogy az apa rájött, vereséget szenvedett, mert nem sikerült lebeszélnie a fiát az általa helytelenített házasságról. "Itt nagyon erős és berögzült hagyományokról, sztereotípiákról van szó, arról, hogy az apát minden körülmények között tisztelni kell, csak és kizárólag az ő szava lehet a döntő. Amikor ez nem így történt, akkor az apa a kezébe vette a dolgok irányítását és ítélkezett" - részletezte a véleményét a szakember. Hozzáfűzte, hogy a hatszoros gyilkosság szerinte nem hirtelen felindulásból történt, mert miután egyik helyen megölte a volt felesége családtagjait, átment a másik faluba, és ott folytatta a gyilkolást. Útközben alkalma lett volna gondolkodni, meggondolni magát - szögezte le a családterapeuta.

Szerbiában a legutóbb 2013 tavaszán történt hasonló eset, amikor tizenhárom ember életét oltotta ki egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében, Velika Ivancán. A férfi lőfegyverből nyitott tüzet a szomszédaira, megölt hat férfit és hat nőt, illetve egy gyereket, majd megpróbálta megölni saját feleségét, és végezni akart önmagával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.