Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2016. Július 19. 13:07, kedd | Helyi
Forrás: mti - fotó: kormany.hu

Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ az esztergomi hulladékkezelőnél

Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ az esztergomi hulladékkezelőnél

Tavaly január óta 60 önkormányzati távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég vizsgálatát zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a szervezet folytatja az ellenőrzéseket

- mondta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az alelnök hangsúlyozta: az ÁSZ az ellenőrzések során nyomatékosan felhívta a figyelmet a vállalatoknak azokra a szabályozási és gazdálkodási hiányosságaira, amelyek veszélyeztethetik a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát.

A tapasztalatok szerint indokolt az önkormányzati cégek vizsgálata, ezért a számvevőszék megkezdte a megyei jogú városok gazdasági társaságainak átfogó ellenőrzését - közölte Warvasovszky Tihamér. Hozzátette, hogy várhatóan idén ősztől az ÁSZ kiterjeszti a korrupciós kockázatokat feltérképező integritás felmérését az önkormányzati tulajdonú cégekre is.

Az alelnök ismertette: a számvevőszék 2014 óta ütemezetten ellenőrzi az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat.

Tavaly 35 távhőszolgáltató és 9 hulladékgazdálkodó cég szabályszerűségi ellenőrzését fejezte be a számvevőszék. Idén eddig 12 távhőszolgáltató vizsgálata zárult le, és kedden tett közzé az ÁSZ négy újabb jelentést, három hulladékkezelő és egy távhőszolgáltató ellenőrzéséről. A cégeket kockázatelemzéssel választották ki.

Az ÁSZ célja, hogy támogassa a közműdíjakkal és a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos döntések megalapozottságát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát - emelte ki az alelnök.

Warvasovszky Tihamér elmondta: az állami és az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál végzett ellenőrzések azt mutatják, hogy a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek, a feltárt hiányosságok is nagyrészt ezekre vezethetők vissza.

A salgótarjáni, az esztergomi és a keszthelyi hulladékkezelő, valamint a dunakeszi távhőszolgáltató ellenőrzéséről kedden közzétett jelentéseket ismertetve Horváth Margit felügyeleti vezető egyebek mellett elmondta: a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén mind a négy társaságnál tártak fel hiányosságokat a számvevők. Kitért arra is, hogy ugyanakkor ezeket a könyvvizsgálók egyetlen esetben sem kifogásolták.

Jellemző volt, hogy az előírt szabályzatokat kialakították, de azokat nem, vagy nem szabályszerűen alkalmazták a gyakorlatban - jelezte.

A lakossági árak meghatározása szempontjából lényeges önköltségszámítás és árképzés egyik társaságnál sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak - mutatott rá az ÁSZ felügyeleti vezetője. A törvényben előírt rezsicsökkentést ugyanakkor mind a négy társaság végrehajtotta - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 16:43, csütörtök | Helyi

Technológiai korszerűsítés megvalósítása a C-SPED 84 Kft.-nél

C-SPED 84 Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 120,32 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesült.

2022. Szeptember 28. 08:36, szerda | Helyi

A Grand Hotel Esztergom csapatába Recepcióst keresünk!

A szálloda – a Continental Group üzemeltetésében – a város központjában épült, a Mária Valéria hídra felvezető Táncsics utcában, a Prímás-szigeten.

2022. Szeptember 26. 09:17, hétfő | Helyi

Már Esztergomban és környékén is házhoz szállít a Tesco