Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 22. 08:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hihetetlen titkok derülhetnek ki

Hihetetlen titkok derülhetnek ki

Az ordoviciumi tengerek egyedülálló élővilágáról tanúskodnak azok a 460 millió éves fosszíliák, amelyek a brit Powys grófságban egy kőfejtőből kerültek elő.

A jó állapotban fennmaradt fosszíliákat a walesi Llandrindod városa közelében, a Llanfawr-kőfejtőben találták, amelyben eddig is nagyon sok fosszília került napvilágra – olvasható a BBC hírei között. „A területet az ordoviciumban tenger borította, a mai Wales sokkal délebbre volt, mint jelenleg. Llandrindod körüli térségben vulkanikus eredetű szigetlánc helyezkedett el, amely egy kissé a mai Indonéziára emlékeztet. Ahogy a szigetek növekedtek és erodálódtak, rengeteg üledék – homok, sár lemosódott a tengerbe. Az anyag oly gyorsan terítette be a tengerfenék lakóit, hogy fosszílizálódtak, és megmaradtak az utókornak” – magyarázta Lucy Muir paleontológus.

A fosszíliákat még 2004-ben tárták fel, de csak most vetették alá CT-vizsgálatnak, amelynek köszönhetően háromdimenziós képet nyertek az ordoviciumi életformákról. A leletek között szivacsokat, férgeket, hidromedúzákat, valamint csigaházas polipokat (Nautiloidea, nautiluszfélék, hátranéző szifótölcséres külsővázas lábasfejűek) találtak.
Lucy Muir egyedülállónak nevezte a leletegyüttest.

„A világon több olyan lelőhely is van, ahol hasonlóképpen megőrződtek az ilyen fosszíliák, ám egyik helyen sem maradt fenn ez a típusú ökorendszer. Ennek köszönhetően képet kapunk az élővilág korabeli közösségéről, amely bizonyos vonatkozásban emlékeztet némely modernkori mélytengeri életközösségre” – magyarázta Lucy Muir, hozzátéve, hogy a leletekből ítélve az ordoviciumi élővilág sokkal változatosabb és összetettebb volt, mint ahogy eddig feltételezték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.