Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 14. 13:04, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hoffmann: javaslattevő és véleményformáló szerepe lesz a Magyar Pedagógus Karnak

Hoffmann: javaslattevő és véleményformáló szerepe lesz a Magyar Pedagógus Karnak

Javaslattevő és véleményformáló szerepe egyaránt lesz az újonnan alakuló Magyar Pedagógus Karnak (MPK) - mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kedden Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Kifejtette: eddig soha nem volt nevesítve, hogy melyek az oktatást irányító miniszter szakmai partnerei, és hogy egy-egy jogszabály előkészítésekor milyen szervezetekkel egyeztessen. Jelenleg a cégbírósági bejegyzések szerint több mint 160 pedagógusszakmai szervezet működik ellenőrizetlen taglétszámmal és különböző aktivitással - jegyezte meg.
A kar hivatása, hogy egy nevesített, bejegyzett pedagógusszakmai szervezet jöjjön létre, amelynek képviselői az egész pedagógustársadalom nevében formálhatnak véleményt, tehetnek javaslatot - ismertette.
Az államtitkár a Magyar Pedagógus Kar feladatai között említette, hogy az érettségi feltételéül szabott közösségi szolgálathoz támogatást adjon, valamint hogy kidolgozza a pedagógusok etikai kódexét. Csak a pedagógusoknak nem volt idáig ilyen kódexe, ugyanakkor olyan kényes területen dolgoznak, hogy minden kérdést nem lehet jogszabályokkal lefedni - fejtette ki Hoffmann Rózsa.
Kérdésre válaszolva elmondta: a tagság automatikus lesz a teljes egészében 2014 áprilisára felálló karban az állami és önkormányzati intézményekben dolgozó pedagógusok esetében, és akkor szűnik meg, ha valaki feladja az állását. Különleges kötelezettségeket ugyanakkor a tagság nem ró a pedagógusokra, és tagdíjat sem kell fizetni.
Hozzátette: akik nem állami intézményekben dolgoznak, hasonló szervezetet hozhatnak létre, és stratégiai partneri szövetséget köthetnek a MPK-val. Hoffmann Rózsa kívánatosnak tartaná, ha ez megtörténne, de - mint jelezte - semmilyen módon nem akarják ezt erőltetni.
Kitért arra is: a szakszervezetek "tudomásul vették" az MPK létrehozását, nem láttak olyan veszélyt, amely a munkájukat veszélyeztetné, és szöveg szerinti javaslataikat is befogadták. Így például ha etikai eljárás indul olyan pedagógus ellen, aki szakszervezeti tisztségviselő, akkor erről értesíteni kell az érdekvédelmi tömörülés vezetőjét - hozott példát.
Hoffmann Rózsa szerint jó iskola, jó oktatásügy nem létezik jó pedagógusok nélkül, ezért az oktatáspolitikának hangsúlyos része a pedagóguspolitika. Ennek kiemelt állomása a kar létrehozásáról is szóló törvényjavaslat - mutatott rá.
Más témáról szólva, kérdésre válaszolva jelezte: a törvényi előírások értelmében a családi napközi nem válthatja ki az óvodát. A férőhelyek számáról azt mondta, országosan elegendő hely áll rendelkezése, bár területileg nagyok a különbségek. Ugyanakkor az önkormányzatok feladata, hogy a megfelelő számú férőhelyről gondoskodjanak, amire szerinte elegendő idő, mintegy 14-15 hónap áll még rendelkezésre - fűzte hozzá.

Címkék: Kormány-oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során